Ocolul Pământului pe un vas de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri clujean Pompiliu Manea a fost într-o croazieră de patru luni, vizitând ţări de pe cinci continente. Excursia l-a costat 50.000 de euro.

Peste trei zile începe o nouă croazieră de lux în jurul lumii. Timp de 119 zile, pasionaţii de călătorii pot vedea toată lumea, de la ţări precum Italia până la locurile îndepărtate precum India sau Noua Zeelandă. Pentru această călătorie s-au înscris trei familii de români ca turişti şi sunt 200 de candidaţi pentru diferite posturi scoase la concurs în vederea completării echipajului. O asemenea călătorie este de neuitat. Au spus-o milionarul Ştefan Vuza, care a cheltuit un milion de euro pentru un asemenea voiaj în 2010, cât şi profesorul clujean Pompiliu Manea (75 de ani), care a dat 50.000 de euro pentru o călătorie în scop ştiinţific. Dacă Ştefan Vuza s-a întors mai liniştit şi mai bogat sufleteşte, Pompiliu Manea s-a întors cu 700 de pagini scrise mărunt, 7.000 de fotografii şi 56 de ore de filmare.

Pelegrin pe cinci continente

Pompiliu Manea este un om de afaceri pasionat de călătorii şi profesor -asociat la UTCN. Chiar dacă este recunoscut la nivel naţional ca fiind specialistul care a instalat aparatura medicală în spitalele de stat din ţară pe vremea comunismului, Pompiliu Manea a dorit să lase ceva în plus în urma sa. A plecat în decembrie 2010 într-o croazieră de lux în jurul lumii cu vasul MS Amsterdam şi s-a întors acasă, la Cluj, în mai 2011. El a şi a scris o carte despre această experienţă, pe care a publicat-o la sfârşitul anului 2011, după o atentă analiză a notiţelor luate în timpul călătoriei.

„Singapore, locul cel mai frumos de pe glob"

Cercetătorul a făcut chiar un top al celor mai frumoase locuri de pe Pământ,  susţinând că Singapore este singurul loc din lume care corespunde normelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Green Life. „Aici nu e nici o motocicletă, iar 85% din populaţie locuieşte în blocuri familiale foarte spaţioase şi elegante, Oamenii folosesc transportul în comun pentru a controla poluarea. Practic, în acest loc de pe glob, venitul anual pe cap de locuitor este de 50.000 de dolari, bani făcuţi din turism şi industrie electronică", a spus profesorul universitar Pompiliu Manea.

Locul în care băştinaşii sunt integraţi natural

Al doilea loc de pe glob care i-a plăcut a fost Noua Zeelandă. „Dacă America şi Canada au făcut nişte rezervaţii în care au strâns populaţia băştinaşă, Noua Zeelandă a fost în stare să integreze băştinaşii în mod egal. Aceştia îşi păstrează civilizaţia lor, cultura lor, limba şi obiceiurile lor, fiind integraţi ca toţi ceilalţi, dar păstrându-şi indentitatea", spune Pompiliu Manea. „La fel de impresionat am fost de Emiratele Arabe Unite, unde şeicul a ales să-şi împartă averea cu urmaşii beduinilor, astfel că azi fiecare urmaş al beduinilor are o vilă de 300 de metri pătraţi şi un Mercedes în faţa porţii. Din păcate, beduinii sunt minoritari în propria lor ţară", a mai adăugat Pompiliu Manea.

Concluzia călătoriei


„Aş putea spune că ţările unde există monarhie, indiferent că sunt conduse de şeic, sultan, rege sau împărat, au alte reguli de civilizaţie între oameni. Am convingerea că acolo unde există monarhie, oamenii cred cu toată puterea că biserica şi nonarhul sunt trimişi ai lui Dumnezeu pe pământ", a concluzionat Pompiliu Manea.    

Mai multe pentru tine:
După Slănic Prahova, se întâmplă la Cluj. O stradă din municipiul Cluj-Napoca a luat-o la vale
Cum a devenit salcia simbolul Floriilor. De la rituale sacre şi legende, până la medicină şi industrie
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jurgen Klopp, sfat pentru succesorul său, ales deja de Liverpool. „Cormoranii” intră într-o nouă eră
Polițiști la volan, instruiți cum să-i oprească pe vitezomani. „Noi aici nu facem școală de șoferi...” VIDEO
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO