„Nişte ţărani“ gătesc preparate antice la campionatul de gătit din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patruzeci de echipe din ţară şi străinătate se întrec în gătit la Polus Center. Piesa de rezistenţă este o încercare de intrare în Cartea Recordurilor Preparate culinare din Roma antică, gulaş după o reţetă din 1890 sau un batal gătit la proţap le vor face cu ochii clujenilor care vor ajunge azi în parcarea centrului comercial din Floreşti.

Zeci de grătare, ceaune şi plite au invadat încă de azi-dimineaţă parcarea centrului comercial Polus, cu ocazia etapei din Cluj a Campionatului Internaţional de Gătit. Competiţia a aliniat la start 40 de echipe venite din toată Europa.

Cei mai buni maeştri bucătari din Israel, Grecia, Italia, Austria, Finlanda, Ungaria şi România vor încerca să demonstreze în faţa unui juriu că au cel mai arătos stand, cea mai îngrijită ţinută, dar şi cele mai estetice şi gustoase preparate culinare.

Aceştia au început să-şi prepare ingredientele pentru reţetele pe care şi le-au propus să le gătească în jurul orei 9.00, iar trei ore mai târziu şi-au făcut apariţia printre standuri şi membrii juriului, format din nume importante ale scenei culinare internaţionale, precum Sandu Nagy sau Cornelia Ghişoi, „lady chef a României“.

40 de soldaţi romani vor servi masa

Printre cele mai populare standuri este cel al echipei „Nişte ţărani“ din Sălaj, care pregătesc 13 reţete culinare din Roma antică.

„Soldaţii mâncau foarte bine. Ei sunt la instrucţie acum şi-i vom aştepta cu 13 feluri de mâncare. Din aceste preparate putem sătura cam 40 de soldaţi“, a declarat Mircea Groza, şeful echipei de bucătari, îmbrăcaţi în costume romane.

Printre bunătăţile cu care sălăjeanul doreşte să-i uimească pe juraţi se numără supă de raţă Apicius, botezată după cel mai mare bucătar roman, Marcus Gavius Apicius, tocană din creste de cocoş şi fudulii, jambon umplut cu smochine şi curmale, gâscă în sos rece, raţă cu sfeclă şi pâine militară, friptură de mistreţ etc. Toate preparatele vor fi prezentate juriului în farfurii de lut, după tipicul roman.

Batal la proţap

La standul lui Ioan Cornea din Făgăraş va fi pregătită o friptură de batal de 29 de kilograme cu usturoi, slănină, şunculiţă, apreciată la primul „control“ de unul din membrii juriului.

Printre preparatele care pot fi degustate gratuit de către clujenii pofticioşi se numără ciorbă haiducească cu ciocănele, un gulaş după o reţetă tradiţională din 1890, cu ou, turte cu icre şi maşe de nisetru, ciorbă pescărească etc.

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate