Napoca Folk Festival aduce la Cluj “muzica lumii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MIrcea Baniciu este unul dintre artiştii care vor concerta la festivalul din Cluj. FOTO: Adevărul

„Napoca Folk Festival & World Music 2013”, care se va desfăşura între 7 şi 10 noiembrie, va aduce la Cluj-Napoca un concept nou de festival: o combinaţie între folkul românesc şi muzica internaţională. Evenimentul este o îmbinare a două festivaluri de succes: Napoca Flok Festival şi Festivalul World Music din Sibiu.

Napoka Folk Festival, manifestarea care a anul trecut la Cluj-Napoca  33 de nume mari ale folkului românesc, a pregătit pentru anul acesta o supriză pentru clujeni. Organzatorii susţin că festivalul de anul trecut a semănat prea mult cu cenaclul Flacăra şi pentru anul acesta vin cu ceva nou. “Am considerat că folkul se potriveşte cu Festivalul World Music care de 7 ani se desfăşoară cu succes la Sibiu. Vor concerta 14 formaţii din 4-5 ţări care vor reprezenta şase culturi muzicale. De exemplu, cultura evreiască va fi reprezentată de  o trupă din Cluj, Klezmer Mazel Tov Septet, care cântă o muzică evreiască tradiţională. Mai avem o trupă din Cehia- Bezobratri, avem o trupă de lipoveni din Deltă , un cvartet din Spania , o trupă din Ungaria. De asemenea, vor veni numele mari ale folkului românesc”, a susţinut organizatorul festivalului, Adi Munteanu, proprietarul reţelei de localuri Janis. El a mai arătat că s-a luat decizia să se micşoreze numărul de trupe, anul trecut au concertat 33 de formaţii: “Anul trecut, la prima ediţie, au fost prea multe nume, se cânta pe bandă rulantă. O trupă avea cam un sfert de oră, e prea puţin. Aşa a fost conceptul, să fie câţi mai mulţi folkişti, dar nu mai vrem să mai facem acest lucru”.

Programul festivalului

7 noiembrie:

Gala "Tinerelor Talente”

Alina Manole

8-10 noiembrie:

Mircea Baniciu + Teo Boar & Vlady Cnejevici

Emeric Set

Punct şi Virgulă ft. Răzvan Krivach

Focul Viu

Mircea Vintila & Jul Baldovin

Magda Puskas & Friends

Bartholo Claveria Quartet (Spania)

Bezobratri (Cehia)

Starover Sarichioi Octet (România)

Edina Szirtes Sextet (Ungaria)

Klezmer Mazel Tov Septet (România)

Sentir Flamenco (Spania, România)

Cornelia Tihon Project (Moldova/ România)

Casa de Cultură a Studenţilor, înlocuită cu BCJ

O altă modificare importantă este mutarea locului de desfăşurare a festivalului în Biblioteca Centrală Janis, în condiţiile în care anul trecut concertele s-au desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor. “Unul dintre avantaje ale acestei locaţii este faptul că nu este o oră limită. O să începem la ora 19.00 concertele şi o să stăm cât vrem. Cârciuma are şi alte avantaje, se va putea fuma, bea, mânca. Capacitatea este de 300 de locuri pe scanune, în 4 zile ne aşteptăm la crica 1.000 de oameni, e perfect proporţionat cu muzica folk care e de nişă”, a spus Munteanu. Biletele vor costa 40 de lei pentru ziua de joi, 50 de lei restul zilelor, iar abonamentul costă 100 de lei. Studenţii vor avea 20% reducere. Bilete se pot cumpăra de marţi de la Berăria Ursus.