Minerii blocaţi în Salina Dej au renunţat la protest după ce li s-a promis acceptarea revendicărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii şi angajaţii de la suprafaţă au încetat munca. FOTO: Dejeanul.ro

Cei aproape o sută de mineri blocaţi în Salina Ocna Dej, judeţul Cluj, au renunţat, sâmbătă seară, la protest, după ce conducerea Societăţii Naţionale a Sării le-a promis că le acceptă revendicările salariale şi a semnat un protocol cu sindicatul care îi reprezintă.

UPDATE 21.15 Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat, sâmbătă seară, pentru Mediafax, că minerii care s-au blocat în Salina Ocna Dej din judeţul Cluj au renunţat la protest, după ce conducerea Societăţii Naţionale a Sării le-a promis că le acceptă revendicările salariale şi a semnat un protocol cu sindicatul care îi reprezintă.

Liderii salariaţilor şi conducerea Societăţii Naţionale a Sării au avut, sâmbătă, timp de câteva ore, negocieri mediate de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan. "Conflictul de muncă spontan s-a încheiat şi ne bucurăm pentru acest lucru, în primul rând pentru sănătatea celor care de aproape 36 de ore erau în subteran. S-a ajuns la o concluzie şi directorul general al Societăţii Naţionale a Sării a încheiat un protocol cu sindicatul, iar în acest protocol s-a consemnat faptul că se va reveni la alocarea bugetară pentru salarii la nivelul anului 2014 (una din solicitările minerilor - n.r.). Urmează să aibă o întâlnire tehnică pe acest subiect, luni, la Bucureşti", a spus Vuşcan.

Prefectul de Cluj a spus că acest conflict de muncă a fost dezamorsat şi minerii au primit promisiuni că revendicările lor vor fi îndeplinite în cel mai scurt timp. "Minerii au renunţat la protest. Aveau şi alte revendicări, pe care le-au înaintat directorului general, urmând ca şi acestea să fie discutate în întâlnirea de luni de la Bucureşti", a mai spus Vuşcan.

UPDATE 17.00

Prefectul Gheorghe Vuşcan a coborât în subteran, sâmbătă dimineaţa, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a primi revendicările lor. "Ne-am întâlnit în mină cu cei 98 de mineri care sunt în subteran şi ne-au spus că nu renunţă la revendicările lor. Revendicările sunt, în primul rând, de natură salarială. Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca şi în 2014 şi, din păcate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai puţin, în condiţiile în care producţia lor a crescut cu aproape 10 la sută. Am putea spune că au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizările de la Dej se plătesc şi alte sucursale din ţară, sunt şase de toate, Dejul fiind cea mai profitabilă sucursală, cu producţia cea mai mare. Dejul asigură 35 la sută din producţie", a afirmat Vuşcan, citat de Mediafax. La Dej este aşteptat, sâmbătă, directorul Societăţii Naţionale a Sării, minerii solicitând să vorbească cu acesta pentru a-şi spune nemulţumirile.

Prefectul de Cluj a spus că autorităţile au asigurat pentru protestatarii din subteran mâncare şi apă, iar o ambulanţă este mobilizată la salină pentru a monitoriza continuu starea de sănătate a minerilor.

"Noi am trimis de ieri (vineri - n.r.) o ambulanţă care monitorizează starea de sănătate a minerilor. O singură persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost scoasă din mină şi transportată la spital. Din fericire, nu este o situaţie gravă", a adăugat Vuşcan.

Salina Ocna Dej este o sucursală a Societăţii Naţionale a Sării SA, având ca obiect de activitate extragerea, prepararea şi comercializarea sării geme. Sarea extrasă de la Dej este folosită, în special, în industria chimică, precum şi în industria alimentară şi în consumul uman direct. În prezent, la Salina Ocna Dej extragerea sării geme se face din Mina Transilvania, deschisă exploatării în anul 1979.

UPDATE ora 10.49

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat, pentru „Adevărul” în această dimineaţa, că la această oră greva continuă. 

Minerii care au intrat în schimbul 1, vineri dimineaţa, au refuzat sa mai iasa din subteran. Li s-au alăturat şi colegii lor din schimburile 2 şi 3, urmaţi de muncitorii de la suprafaţă. În mină erau, la miezul nopţii, circa 113 mineri care refuză să plece acasa şi alte aproximativ 80 de persoane au intrerupt lucrul la suprafaţă. „Angajatii Salinei Ocna Dej sunt nemultumiti de faptul ca fondul de salarii pentru anul 2015 a scazut cu aproximativ 250 000 de lei fata de cel din anul 2014, cu toate ca in acest an productia a fost mai mare decat cea de anul trecut. Muncitorii cer sa vorbeasca cu directorul Societatii Nationale a Sarii, director care este insa de negasit”, relatează Dejeanul.ro. Primarul Costan Morar s-a deplasat la Salina Ocna Dej pentru a sta de vorba cu muncitorii şi cu cei din conducerea Salinei, dar nici edilul nu a reusit sa ia legatura cu aceştia din urmă. Între timp, cozile de camioane care asteaptă să încarce sare de la Salina Ocna Dej cresc considerabil. 

Citeşte şi

Grevă spontană la Finanţele din Cluj. Angajaţii sunt nemulţumiţi că nu s-au mărit salariile în teritoriu, ci doar în Bucureşti

Poliţiştii locali din Focşani, la conciliere după ce li s-a respins organizarea unei greve