Facebook te cunoaşte mai bine decât oricine. Cu 300 de Like-uri un algoritm îţi determină personalitatea mai bine decât o face soţia ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. FOTO: Getty Images

Cercetătorii de la universităţile Cambridge şi Stanford au dezvoltat un algoritm de calculator care poate determina personalitatea cuiva cu mai mare precizie decât prietenii şi familia acestuia, fără a utiliza nimic altceva decât activitatea pe Facebook a subiectului.

Aplicaţia a fost testată pe circa 17.000 de utilizatori Facebook. Voluntarilor li s-a determinat profilul de personalitate pe baza unor chestionare, iar apoi cercetătorii au primit acces la activitatea de pe Facebook a acestora, în speţă „Like”-urile pe care le-au dat anumitor postări sau pagini. În paralel, o parte dintre prietenii şi colegii lor, dar şi membrii ai familiei au fost rugaţi să facă o descriere a voluntarilor, relatează The New York Times.

Evaluarea pe care specialiştii au făcut-o utilizatorilor de Facebook se referea la cele cinci trăsături fundamentale de personalitate: deschidere, conştiinciozitate, extraversiune, agreabilitate şi neuroticism. Apoi, cercetătorii au comparat aceste rezultate cu activitatea de pe reţeaua de socializare a subiecţilor pentru a stabili legături între „Like”-urile date şi trăsăturile specifice de personalitate.

Facebook te cunoaşte mai bine decât soţia ta 

Având date suficiente, algoritmul a fost în măsură să determine trăsăturile de personalitate ale unei persoane mai bine decât oricare dintre participanţii umani la studiu. Acesta are nevoie de acces la doar 10 Like-uri pentru a fi mai bun la determinarea personalităţii ca un coleg de muncă, 70 de Like-uri pentru „a bate” un coleg de cameră, 150 pentru „a bate” un părinte sau frate şi 300 de Like-uri pentru a întrece un soţ / soţie.
 

Computerele ar putea înlocui oamenii în ceea ce priveşte analiza personalităţii, este de părere autorul principal al studiului Youyou Wu, absolvent de Psihologiei la Cambridge. „Oamenii fac deja acest lucru manual cu ajutorul chestionarelor, dar în viitor, procesul ar putea fi automatizat, astfel încât să poată fi aplicat eficient şi fiabil”, a spus Youyou Wu. Studiul a fost publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences” în 2015, dar a revenit de actualitate după uriaşul scandal Cambridge Analytica. 

Citeşte şi

Cine a fost Dan Mureşan, românul mort în Kenya al cărui nume apare în uriaşul scandal Cambridge Analytica. „Mi s-a spus că a fost otrăvit în camera de hotel“

Cum a fost transformată într-o armă reţeaua de socializare Facebook INFOGRAFIE

Mai multe pentru tine:
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”