Reţetă de Paşte pentru un cozonac pufos. Secretele desertului delicios care se lasă la dospit 3 ore şi se face în zăduf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonacul, un desert care nu lipseşte de pe masa de Paşte FOTO Adevărul

Cele mai bune deserturi se fac în casă. De sărbători, de pe masa de Paşte nu poate lipsi cozonacul. Reţeta nu este deloc sofisticată, însă trebuie urmaţi îndeaproape toţi paşii pentru ca dulcele să iasă perfect.


Cele mai bune deserturi se fac în casă. De sărbători, de pe masa de Paşte nu poate lipsi cozonacul. Reţeta nu este deloc sofisticată, însă trebuie urmaţi îndeaproape toţi paşii pentru ca dulcele să iasă perfect.Secretele aluatului pufos ne sunt dezvăluite în cartea despre gastronomie a celebrului Radu Anton Roman.
Gazetarul îndrăgostit de bucătărie le învaţă pe gospodine cum să pregătească un cozonac delicios, după o reţetă culeasă din nordul Moldovei.

Maestrul bucătăriei tradiţionale româneşti spune şi cum trebuie să se pregătească femeile pentru a avea parte de succes înainte de a se apuca de frământat cozonacii.

„Cozonacii se fac într-o încăpere cât de cât caldă, chiar în zăduf. Drojdia se desface într-un pahar de lapte călduţ şi într-o linguriţă de zahăr şi se lasă să se trezească la viaţă. Într-un castron se opăresc 3 linguri de făină cu un pahar de lapte clocotit şi se amestecă bine, să nu facă cocoloaşe. Aluatul se lasă să se dospească 2-3 ore, la căldură uscată şi sănătoasă. De asemenea, tăvile de cozonac trebuie unse cu unt”, recomanda regretatul maestru al bucătăriei.

Ingrediente:

-  faină 1,2 kg
– zahăr tos 330 g
– rom 1 lingură
– esenţă rom 1 linguriţă
– lapte 350 ml
– ulei floarea-soarelui 2 linguri
– unt (80% grăsime) 300 g
– smântână (20% grăsime) 1 lingură (25 g)
– zahăr vanilinat 2 pliculeţe
– gălbenuşuri 16 buc.
– albuşuri 8 buc.
– ou întreg 1 buc. (pentru uns)
– coajă rasă de la 1 lămâie
– coaja rasă de la 1 portocală
– drojdie proaspată 50 g
– sare 1/2 linguriţă
 
Umplutura cu stafide şi cacao:

– albuşuri 4 buc.
– cacao neagră 15 g
– zahăr tos 70 g
– esenţă rom 1 linguriţă
– esenţă de vanilie 1 linguriţă
– stafide mici 150 g

Modul de preparare:

Prepararea începe prin dizolvarea drojdiei într-un pahar de lapte călduţ. Apoi 400 de grame de făină cernută se amestecă cu drojdia. Se separă albuşurile şi gălbenuşurile a 16 ouă, şi se amestecă separat. Peste amestecul de gălbenuşuri se adaugă 300 de grame zahăr tos şi pliculeţele de zahăr vanilat.
După ce au fost bătute albuşurile ca pentru bezele, se amestecă împreună cu gălbenuşurile, iar compoziţia se adaugă treptat peste aluatul frământat, adăugând totodată şi restul de făină. Aluatul se unge cu unt topit la tigaie, iar apoi se adaugă şi se amestecă umplutura de ciocolată cu stafide.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Secretul celui mai bun desert, după reţeta lui Radu Anton Roman. Cât de subţiri se fac foile şi de ce se pune vin în baclava

Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Cine este Cristian Rizea, cel din cauza căruia Dan Capatos ar fi fost dat afară de la Antena Stars. Fostul politician a fost implicat în mai multe scandaluri
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Viața plină de suspans a Sorinei Docuz. Cum l-a sedus pe Negoiță și cum a ajuns protejata lui Ciolacu. A pozat în sânii goi la 16 ani, pentru revista FHM
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat