Reţeta celui mai gustos aperitiv. Cum faci zacusca perfectă, câtă sare se pune şi de ce se fierbe preparatul de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zacusca, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Pregătită din timp de gospodine pentru iarnă, zacusca este un preparat care umple cămările. Reţeta delicioasei gustări o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Dacă sunt respectaţi întocmani paşii gătirii, aperitivul va fi de-a dreptul delicios.

Ingrediente:

3 kg vinete

3 kg gogoşari roşii

3 kg roşii 

2 kg ceapă

10 ardei capia

750 ml untdelemn 

 1 căpăţână de usturoi(dacă vă place)

2 ardei iuţi

 piper, boia – cum vă place

 sare, şi după gust, dar şi că trebuie: cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă.

Mod de preapare:

Vinetele se coc pe plită se curăţă de coajă şi se scurg, două-trei ore.

Gogoşarii, ardeii şi ceapa se grijesc, apoi se toacă şi se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit şi vinetele. Roşiile se curăţă de nodul verde şi tare, se toacă mărunt şi se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârşit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranţă, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiţă mare, la fiert, încă o  jumătate de oră. Sterilizate astfel, borcanele cu zacuscă rezistă şi 2 ani în cămară.

Gazetarul, un maestru al bucătăriei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Două românce din Italia au aflat că au moştenit un milion de euro. Următoarea surpriză de care au avut parte

De ce a ales România prietenia Germaniei naziste. Motivele explicate de specialişti şi contemporani

Mai multe pentru tine:
Ce spune cu adevărat ziua ta de naștere despre tine, potrivit științei
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
Horoscop septembrie 2025. Fecioarele au noroc pe toate planurile, iar Vărsătorii schimbă locul de muncă și încep o nouă relație de dragoste
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, lângă Nicușor Dan și Maia Sandu la Chișinău. Fotografia a stârnit un val de reacții: „Am primit unele comentarii pline de hate”
O româncă superbă a făcut furori pe covorul roșu de la Veneția. Cine este Loredana Salanță, femeia care a stat la câțiva metri de George Clooney
Fenomenul jineteras: Sexul în Cuba lui Fidel Castro
Regina care stăpânea arta seducției și atrăgea bărbații ca un magnet. Povestea fascinantă a femeii care a rescris istoria lumii
Horoscop bilunar 29 august – 11 septembrie 2025. Cum ne influențează Soarele în Fecioară și Luna Plină în Pești
De ce au ajuns UE și România în colaps. Un cunoscut economist explică ce soluții salvatoare există: „Green Deal a fost o formă de suicid”
Prințese înglodate în datorii. Cum au risipit aceste figuri regale banii Palatului, iar unele au ajuns la sapă de lemn
Rețeta sănătoasă, care te ajută să slăbești fără să renunți la gust, recomandată de un antrenor de fitness: „Am pierdut 7 kilograme”