Proiect româno-bulgar de 800.000 de euro pentru modernizarea unui dispecerat comun de intervenţie la dezastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordul de cooperare a fost semnal la Călăraşi pe 4 februarie FOTO ISU Călăraşi

Pompierii călărăşeni şi cei din regiunea Dobrich pun la punct un plan de cooperare privind intervenţia la dezastre. Cooperarea vizează gestionarea cât mai eficientă a situaţiilor de urgenţă. Este vorba despre inundaţii, furtuni violente la care participă militari români şi bulgari.

Cu 800.000 de euro, valoarea proiectului de cooperare transfrontalieră se are în vedere achiziţionarea de echipamente pentru dotarea unui dispecerat comun prin care să se stabilească o cale rapidă de comunicare. Banii urmează să fie alocaţi în cel mai scurt timp pentru achiziţionarea de echipamente

La Călăraşi s-a semnat, pe 4 februarie, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Barbu Ştirbei”, Acordul de Parteneriat pentru implementarea proiectului ”Gestionarea comună a riscurilor în regiunea de graniţă Călăraşi - Dobrich”. Acesta se implementează în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V - A România - Bulgaria. Prin acest document, partea română şi-a dat acordul pentru participarea la proiect, iar din totalul de 800.000 de euro, 300.000 de euro vor reveni ISU Călăraşi. Cu aceşti bani se va face achiziţia de echipamente.

„Scopul proiectului constă în eficientizarea răspunsului comun în situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră prin intermediul elaborării unui plan de acţiune şi a unei strategii de pregătire comune pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă cauzate de dezastrele naturale. Se urmăreşte astfel achiziţionarea de echipamente moderne de intervenţie şi crearea unei reţele de parteneri pentru prevenirea riscurilor şi atenuarea efectelor negative ale dezastrelor. Proiectul este conceput pentru a se derula pe o perioadă de doi ani, iar bugetul se ridică la suma de aproximativ 800.000 de euro”,  a precizat plt. adj.Ovidiu Tătăranu, purtător de cuvânt al ISU Călăraşi.

Prin modernizarea cu echipamente a dispeceratului comun pentru intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi şi prin achiziţia de noi echipamente de intervenţie se urmăreşte scăderea timpului de răspuns în situaţii de urgenţă, printr-o mai bună localizare a zonei unde este notificată o situaţie de urgenţă.

O autoşenilată va ajunge la Călăraşi

La sfârşitul anului trecut, pompierii călărăşeni au semnat un alt proiect de colaborare cu bulgarii prin care o autoşenilată, dar şi alte echipamente moderne, vor intra în dotarea ISU Călăraşi. Este vorba despre un autovehicul pe şenile, cu remorcă, cu capacitate de rulare atât pe drumuri publice cât şi în teren accidentat/afectat de situaţii meteo periculoase -zăpezi abundente, viscol, valoarea dotărilor fiind de 300.000 de euro.

Acest lucru se va realiza prin crearea unei reţele comune de parteneri pentru avertizare timpurie a situaţiilor de urgenţă, schimb de experienţă prin exerciţii, educarea preventivă a cetăţenilor şi achiziţionarea, printre altele, a unor echipamente în valoare aproximativ 300 000 euro, care vor intra în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi.autovehicul pe şenile, cu remorcă, cu capacitate de rulare atât pe drumuri publice cât şi în teren accidentat/afectat de situaţii meteo periculoase -zăpezi abundente, viscol, etc.)",  a precizat plt.adj.Ovidiu Tătăranu.