Otrava ascunsă din „nucile” de caju. Ce minuni face alimentul exotic, de ce nu trebuie consumat niciodată crud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aliment exotic din familia fisticului şi a fructului mango, miezul de caju poate fi folosit în diverse moduri şi are o multitudine de beneficii. Este foarte important să nu fie consumat crud deoarece poate ucide. Atunci când sunt crude, nucile caju conţin o substanţă numită urushiol, care poate fi fatală dacă este consumată în cantităţi mari.



Conform specialiştilor în apifitoterapie, 7 din 10 oameni sunt alergici la otrava de iederă, făcând această alergie cea mai comună din lume. Persoanele care au această alergie sunt sensibile la urushiol, o răşină iritantă care se găseşte în iedera otrăvitoare, în nucile de caju şi în coaja fructului de mango.
Aşadar, caju-ul nu trebuie să fie consumat niciodată în stare crudă. De obicei în magazine acestea sunt prăjite. Venită din Amazon, caju nu este o adevărată alună deoarece sămânţa creşte în afara fructului (de asemenea comestibil). Se poate observa că seminţele de caju nu au un strat protector precum alunele, de aceea sunt acoperite cu un acid asemănator cu cel pe care îl produce o iederă otrăvitoare, aşadar nu trebuie consumate crude.

Apăra inima

Miezul de caju, o sămânţă care creşte la baza fructului cu forma unei pere, are un gust bun şi este benefic şi pentru sănătate.
“Este recomandat de nutriţionişti ca ingredient sănătos în cadrul unor diete, fie ele pentru slăbit sau tonifierea organismului, datorită conţinutului scăzut de grăsimi. În comparaţie cu nucile de pecan, alunele şi nucile, caju are şi un conţinut bogat de proteine, fibre, potasiu, fier şi zinc”, spune Marina Grigore, apifitoterapeut.
Pe lângă proteine, fibre, potasiu, fier şi zinc în compoziţia caju-ului se regăsesc şi vitaminele din complexul B, vitamina E. Grăsimile compuse din acid oleic conţinute sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, iar subsţantele minerale reduc tensiunea arterială, protejând totodată şi sistemul osos.

Beneficii uimitoare

Reduc riscul de cancerul. „Nucile de caju” sunt bogate în antioxidanţi precum seleniu şi vitamina E care împiedică oxidarea radicalilor liberi, ceea ce înseamnă că riscul de apariţie a tumorilor este redus. De asememea, fiind bogate în zinc, acestea au rolul de a proteja organismul de infecţii.

Ajută la buna funcţionare a creierului. Cu un conţinut ridicat de cupru, „nucile” de caju au un rol important în activarea enzimelor, producerea de hormoni şi buna funcţionare a creierului. De altfel, cupru este necesar pentru producerea de celule roşii care ajută la prevenirea anemiilor.

Întăresc organismul. Organismul nostru are nevoie zilnic de 300-750 mg de magneziu pentru a regla cantitatea de calciu absorbită de sistemul osos. Poţi include în alimentaţia ta „nucile” de caju pentru că oferă o cantitate mare din acest mineral.
 

Vă recomandăm şi:

Mirodeniile care ne scapă de boală. Substanţele miraculoase din ardei iute şi piper care previn infarctul şi cancerul

Cu ce hrănim „organul ascuns“ ca să funcţioneze optim. Cele mai sănătoase alimente pentru o digestie ca la carte

10 întrebuinţări uimitoare ale cepei. Ce minuni face banala legumă, câte boli tratează şi cum e indicat s-o consumăm