FOTO Mâncarea de post trage obloanele măcelăriilor. Carnea se vinde cu 30% mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele, în topul preferinţelor Foto:Adevărul

Până la Paşte, producătorii de carne de pui, porc şi lactate trag obloanele. Postul scade vânzările cu aproximativ 30 la sută la mâncarea de “ dulce”, în schimb creşte profitul celor care vând legume şi fructe.

 

Într-o asemenea situaţie, producătorii din judeţul Călăraşi au ajuns să proceseze carne la jumătate din capacitatea obişnuită. „Vânzările scad pe toate planurile. Cam asta se întâmplă la începutul fiecărui an. Porcul în viu a ajuns să se vândă cu 4,8-4,9 lei/kg, iar carcasa de porc pleacă de la abator cu 7,2-7,3 lei/kg. În aceste condiţii, suntem obligaţi să ajustăm şi preturile din magazine. Pulpa de porc se vinde acum cu 16,5 lei/kg, atât cât costa şi anul trecut”, spune Costel Marinache de la Izocon, unul dintre cei mai importanţi producători de carne de porc din judeţul Călăraşi.

Unitatea pe care o administrează procesează, in perioadele de vârf, o suta de porci zilnic, echivalentul a 7 tone de carcasa. Ca sa nu ramana cu marfa nevanduta, in aceasta perioada, la Izocon se taie doar 50 de animale pe zi. Izocon are magazine pentru desfacerea marfii la Calarasi, Cernavoda, Fetesti si Medgidia si Constanta.

Şi la Euroavi are de suferit şi din pricina Postului. “În fiecare an se întâmplă acelaşi lucru. Este normal să ne afecteze. Toţi producătorii de carne de pui simt în această perioadă o scădere a livrărilor. La noi e vorba, deocamdată, de 10%”, a declarat Ion Dochiţa, unul dintre administratorii societăţii.

Ce găsim la piaţă

În perioada de post, legumele şi fructele sunt cele mai căutate, în timp ce vânzările de carne, lactate şi ouă scad cu aproximativ 30%, spune Vasile Manea, directorul Serviciului Public Pieţe şi Oboare Călăraşi. Cine face aprovizionarea în aceste zile, are de unde alege, iar preţurile sunt pe măsura anotimpului.

Roşiile de se vând cu 8 lei/kg, castraveţii cu 8,5 lei/kg, ciupercile şi ardeiul se vând cu 10 lei/kg, cartofii costă între 1 şi 3,3 lei/kg, spanacul şi dovleceii costă între 12 şi 13 lei/kg. La fructe, merele rămân cele mai ieftine, între 2 şi 3,5 lei/kg, babanele costă 7 lei/kg, lamâile- 6 lei/kg, iar prunele uscate ajung la 20 de lei/kg.

Cea mai rapidă şi gustoasă mâncare de post se prepară din dovlecei, lămâie şi usturoi.

Reţea ne este oferită de o pasionată a gătitului care postează toată bunătăţile care-i ies din mâini pe blogul său culinar, “Cufărul cu bucurii”.

Mâncare de dovlecei cu lămâie şi usturoi:

2 dovlecei mari, 600 gr.
70 ml. ulei de măsline, neapărat
o lămâie mare
o căpăţână de usturoi
fulgi şi fâşii de chili
piper şi un amestec de 5 condimente
sare după gust

Mod de preparare:

"Se spală şi se curăţă parţial de coajă dovleceii (o fâşie da, una nu), se taie felii grosuţe sau cuburi mari. Usturoiul se curăţă, se zdrobeşte. Lămâia se stoarce. Se pune o tigaie cu uleiul la încins şi apoi se adaugă dovleceii. Peste dovlecei se vor pune pe rând piperul, fâşiile de chili, condimentele, fulgii de chili, puţină sare. Se acoperă cu capac şi se lasă să se aburească bine cţteva minute. Când dovleceii s-au înmuiat, se amestecă usturoiul pisat cu zeama lămâii şi se toarnă peste dovlecei. Se lasă să fiarbă în continuare câteva minute până se împrietenesc suficient de bine aromele şi mai scade din zeama lăsată de dovlecei. Când sunt gata, îi servim cu poftă", explică Gela Dumi, din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, învăţătoare şi o mare pasionată de gătit.


 

Vă recomandăm şi:

Începe Postul Paştelui. 47 de zile în care credincioşii sunt învăţaţi să se înalţe sufleteşte prin rugăciuni

Mâncare de post cu soia boabe: reţetă pentru prima zi din Postul Paştelui