”Eroi călărăşeni la Centenar”, expoziţie de fotografii comemorative de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Municipiului Călăraşi este beneficiara finanţării proiectului ”Eroi călărăşeni la Centenar” de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul măsurilor pe care Guvernul României le-a intreprins cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri (1918 – 2018).

Implementarea acestui proiect a revenit colectivului Muzeului Municipal Călăraşi care în colaborare cu colegii de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi şi Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa au realizat fotografiile necesare acestei expoziţii.

Expoziţia de fotografie cu imagini ale monumentelor şi operelor comemorative de război edificate în judeţul Călăraşi în memoria eroilor din Primul Război Mondial a fost deschisă simultan în Călăraşi şi Olteniţa pe 1 Decembrie la Razgrad , Bulgaria pe 7 decembrie şi pe 17 decembrie va fi deschisă în oraşul Călăraşi din Republica Moldova. Cele trei oraşe sunt înfrăţite cu municipiul Călăraşi.

Expoziţia cuprinde 30 de panouri cu 29 de fotografii ale unor monumente şi opere comemorative şi o hartă pe care sunt identificate printr-un simbol localităţile în care sunt edificate monumentele.

Monumentele sunt opere ale unor sculptori români cunoscuţi pentru activitatea lor în acest domeniu: Dumitru Măţăoanu, Iordănescu Ioan, Spiridon Georgescu, Teodor Burcă, Vasile Ionescu Varo. Unele monumente sunt mai impozante, cum ar fi cele din Olteniţa, Călăraşi, Unirea, Budeşti, Fundulea, Chiselet, Dor Mărunt, Lehliu, Şoldanu, Tămădăul Mare, Ulmeni, altele sunt mai simple precum sunt cele din Belciugatele, Dorobanţu, Răzvani, Dragoş-Vodă, Ştefăneşti. Realizarea lor a reprezentat şi reprezintă semne ale cinstirii memoriei celor care au făcut sacrificiul suprem pentru ca România să devină şi să rămână Mare, iar prezentarea lor în această expoziţie este un modest omagiu adus de călărăşeni Centenarului Marii Uniri.