Cum faci cele mai gustoase pârjoale moldoveneşti. Ce fel de carne se adaugă şi cât de mari se fac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârjoalele moldoveneşti, un deliciu FOTO Arhivă Adevărul

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice, scria regretatul gastronom Radu Anton Roman  în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

„Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (căci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi”, scria Radu Anton Roman  în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).

Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, nota autorul.


Ingrediente pârjoale moldoveneşti

500 g carne de viţel

500 g ceafă de porc

150 ml lapte

350 g miez de pâine albă

2 cepe mari

mărar, pătrunjel

4 ouă

300 g unt

1 cartof

200 g pesmet (la ţară se pune mălai)

piper, sare.


Mod preparare pârjoale moldoveneşti

•    Se toacă carnea.

•    Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce.

•    Se toacă pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic.

•    Se toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul.

•    Se rade cartoful pe răzătoarea mică.

•    Se bat ouăle.

•    Se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare dupa gust, 100 g unt.

•    Se pune într-o farfurie pesmet fin (sau mălai).

•    Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil).

•    Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor îngredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Vă mai recomandăm şi:

Prăjituri moldoveneşti. Cum se prepară renumita „babă din tăieţei în două culori“

Cum se prepară ciudata chisăliţă moldovenească din corcoduşe verzi. Pare desert, dar se serveşte cu mămăligă

Mai multe pentru tine:
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali
Actul european care riscă să afecteze România și Estul UE. Avertisment: „Companiile cu potențial pleacă în SUA”
La 70 de ani, schimbă iar scutece, după ce a devenit tată pentru a opta oară!
Cauza morții medicului Ștefania Szabo, găsită fără viață în Spitalul de Urgență Buzău. Prima ipoteză plauzibilă și reacția Colegiului Medicilor
Marș, la 10 de ani de la tragedia de la Colectiv. „Victimele merită ca vinovații să plătească”
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Directorul unei școli s-a stins din viață subit, la 35 de ani. Cutremurător ce mesaj a transmis înainte de moarte: „Lupți pentru 5 minute de viață”
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale