„Comorile României în China”. Două piese arheologice excepţionale de la Muzeul Dunării de Jos iau calea Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele aproximativ 700 de piese din preistorie şi până la sfârşitul secolului al XVIII-lea care vor fi expuse în China, în luna septembrie, de către Muzeul Naţional de Istorie a României se regăsesc şi două obiecte din tezaurul călărăşean.


Este vorba despre cupa cu decor excizat, încrustată cu pastă albă, cunoscută şi sub denumirea de cupa rituală de la Gălăţui, şi vasul de cult cu patru colţuri, pictat cu roşu şi alb din cultura Gumelniţa, descoperit pe şantierul arheologic de la Sultana.

Cupa rituală, datând din mileniul al V-lea î.Chr., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti, este una dintre cele mai importante obiecte istorice din ţară. Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, din judeţul Călăraşi, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean. Cupa rituală datează din mileniul al V-lea î.Chr., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti din neoliticul final al Dunării de Jos. "Piesa a fost descoperită în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, într-o locuinţă-sanctuar datată în neoliticul final dunărean. Cupa cu picior reprezintă, prin maniera de ornamentare şi semne, una dintre cele mai importante descoperiri ale neoliticului european, o culme a creaţiei geniului uman al mileniului V înainte de Christos",  a precizat Marian Neagu, managerul Muzeului Dunării de Jos.

Semnul spiralei

Identificat într-un sanctuar, vasul a suferit în prealabil un ritual de fragmentare care îi conferă valenţe magice unice. Tipologia motivelor ce o împodobesc, alături de contextul arheologic, datează piesa în mileniul al V-lea î.Chr., atribuind-o comunităţilor Boian-Giuleşti din neoliticul final al Dunării de Jos. Toate piesele descoperite în sanctuar, inclusiv statuetele, poartă semnul spiralei sau al meandrului. Spirala a simbolizat în preistorie naşterea vieţii. Într-o lume în care simbolurile, semnele şi valorile sunt strivite sau ignorate, cupa rituală de la Gălăţui constituie un mesaj peste milenii, o pledoarie minunată pentru viaţă: „Faceţi, nu distrugeţi! Creaţi, nu ucideţi !”

8.000 de ani din istoria românilor

Această expoziţie care acoperă 8000 de ani din istoria noastră are la baza unui memorandum privind organizarea în condiţii de reciprocitate a unui schimb de expoziţii la nivel înalt, semnat în 2012, şi va reuni piese foarte importante din colecţiile MNIR, ale Muzeului Naţional de Artă al României, ale Complexului Muzeal Moldova şi ale Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, dar si din colecţiile altor muzee din ţară.
Expoziţia va ilustra naşterea şi dezvoltarea civilizaţiei în spaţiul geografic al României actuale, evoluţia între Est şi Vest în Evul Mediu şi începutul modernizării ţării noastre, constituindu-se într-un pandant al expoziţiei 'Comorile Chinei', deschisă anul trecut la MNIR.
Expoziţia va prezenta publicului chinez nu numai piese arheologice excepţionale, precum „Gânditorul”, ci şi obiecte legate de arta medievală şi pre-modernă - argintărie, pictură pe lemn, frescă, textile, piese din lemn sau ceramică.

Vă recomandăm şi:

Comoară. Cupa rituală de la Gălăţui, piesa de rezistenţă de la Muzeul Dunării de Jos

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

FOTO Cetăţile şi comorile dacilor zac sub lanuri de porumb, batjocorite de autorităţi

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Florin Arteni şi Florin Lehaci, argint pentru România în proba de dublu rame masculin, la Europenele de Canotaj de la Szeged
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone