Cel mai simplu aperitiv. Cum faci cele mai gustoase chiftele din cartofi, ingredientul care dă savoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiftelele din cartofi, un preparat delicios FOTO retete.acasa.ro

Un aperitiv simplu, gustos şi sănătos se prepară rapid după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Chiftele din cartofi sunt delicioase cu multă verdeaţă, cu brânză de vaci ori telemea.

Iată ce scria autorul despre acest fel de mâncare în lucrarea“Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia):

„Cel mai la îndemână şi mai răspândit surogat de chifteluţe (dac’ar şti sarazinii ce-am facut noi din chiofte-ul lor!), o minciunică placută şi cu miros bun, dar mai ales cu gust parşiv, de bună seama la fel de bun pe cât cel din carne, dar parcă mai fraged, mai subtil. Dacă telemeaua e destul de sărată, lucrătura seacă cere, după o ţuică, vin sprinţar, alb, ori o bere rece şi multă.

Ingrediente:

Cu brânză de vaci:

500 g cartofi

2 ouă

200 g brânza de vaci

150 g făină

untdelemn pentru prăjit

sare

mărar (merge şi uscat)

Cu telemea:

1 kg cartofi

2 ouă

300 g telemea

piper

200 g mălai

100 ml ulei

1 legătura de mărar

Mod preparare:

Cu brânză de vaci:

Taină: Puneţi la orice chiftele, verdeaţă multă, tocată - mărar, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, chiar lobodă sau salată verde - şi veţi reuşi, şi chiftelele, şi în viaţă.

•    Se fierb cartofii, se curăţă, se rad fin.

•    Se amestecă ouăle, făina, brânza, sare, mărar, alte verzituri.

•    Se formează chifteluţe cât nuca, turtite, care se prăjesc în ulei

•    Ca aperitiv se oferă cu tuică (iarna, neapărat fiartă), telemea sau cascaval ras şi smântână, dar e şi o excelentă garnitură.

Cu telemea:

•    Cartofii se fierb bine şi se curăţă

•    Se toaca mărarul

•    Se frământă cartofii cu brânza, piperul, ouăle şi mararul (sau şi alte verdeţuri)

•    Se formează chiftele, se tăvălesc prin mălai

•    Se prăjesc în ulei incins

•    Se oferă cu smântână“.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Marea retrocedare din Retezat către două austriece, un întreg şir de nereguli. Ce se întâmplă cu cele 10.000 de hectare

Cine face cei mai mulţi bani de pe urma vaccinurilor anti-Covid

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Cu cea mai spectaculoasă tiară a ei! Prințesa Kate a captat atenția tuturor la Banchetul de Stat de la Windsor, alături de William
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC