Călăraşi: Stârpirea ţânţarilor, întârziată de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar fi trebuit să fie în toi, campanie de dezinsecţie nici măcar nu a început. Direcţia de Sănătate Publică a avertizat deja asupra pericolului privind transmiterea virusului West Nile prin înţepătura de ţânţari.

Anul trecut, dezinsecţia a început pe 18 iunie, însă calendarul acţiunilor a fost întârziat de inundaţii şi de ploile torenţiale. Acum, lucrurile stau pe loc din cauza licitaţiei privind desemnarea firmei câştigătoare. „Ştiu că se repetă licitaţia pentru că prima a fost anulată. Nu ştiu care a fost motivul contestaţiei, însă aşa de întâmplă de fiecare dată. Se fac reclamaţii, iar licitaţia trebuie luată de la capăt“, ne-a declarat Picu Şişman, viceprimarul oraşului.

O altă variantă

Acesta spune că nu ştie când va începe dezinsecţia şi speră să nu fie prea târziu şi să fim invadaţi de ţânţari. „Ne gândim la o varianta de încredinţare directă a serviciului de dezinsecţie, aşa cum am făcut şi cu deszăpezirea şi cu măturatul oraşului. Nu se poate să aşteptăm atât licitaţia, iar oraşul să fie plin de insecte“, a spus Picu Şişman. Mai devreme nu ar fi avut cum să organizeze licitaţia pentru că bugetul pe anul în curs a fost votat în luna martie.

Şase firme

Şi Sorin Bordei, mamager IT în cadrul instituţiei spune că nu s-a încheiat procedura legală de atribuire a contractului pentru dezinsecţie. „Ştiu că s-au înscris şase firme şi că vom alege varianta cea mai avantajoasă. Nu cred că se va întârzia prea mult dezinsecţia în oraş“, a precizat Sorin Bordei. În 2010, Primăria a achiziţionat 2.400 de litri de substanţă anti-insecte, plătind 118.448 lei. Fiecare litru în parte a costat 49,37 de lei, cel mai mic preţ existent pe piaţă.

Avertizare de la DSP

Direcţia de Sănătate Publică a avertizat populaţia asupra riscurilor pe care le prezintă înţepăturile insectelor, cea mai periculoasă fiind infecţia cu virusul West Nile. Singurele măsuri de prevenire sunt cele de combatere a populaţiilor de ţânţari- salubrizare şi dezinsecţie, dar şi de prevenire a expunerii la înţepături- site la ferestre, dezinsectizante în locuinţe, vestimentaţie corespunzătoare şi aplicarea de creme pe piele la deplasarea în zone cu densitate crescută a insectelor“, a declarat Camelia Truică, medic epidemiolog. În sud-estul României, virusul a apărut în anul 1996, iar în judeţul nostru, între anii 1997-2010, au fost şase cazuri confirmate cu virusul West Nile.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Mai multe pentru tine:
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”