Călăraşi: Nicoleta Catană, adolescenta ecologistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de protejarea mediului, Nicoleta Catană, elevă în clasa a-XII-a la liceul „Ştefan Bănulescu“ a adunat în palmares 35 de diplome la olimpiade şi concursuri.

Abia după admiterea la „Ştefan Bănulescu“, Nicoleta a început să fie interesată de ecologie. A ales să studieze la profilul resurse naturale şi protecţia mediului şi este deosebit de încântată să ia parte la marşuri ecologice şi la diverse activităţi extraşcolare care au rolul de a apăra natura. „ Cred că doar implicându-ne cu toţii vom reduce poluarea şi ne vom face viaţa mai bună. Mediul înconjurător are foarte mult de suferit în urma acţiunilor noastre, mai mult sau mai puţin voite,“ a spus Nicoleta. Membru al clubului Total Energic Impact, coordonat de profesoara Aida Colesnicov, Nicoleta a participat la mai multe schimburi de experinţă în străinătate, ultima, în anul 2008, fiind în munţii Rila din Bulgaria. A mai fost 7 zile şi la Viena, în urma concursului  naţional„Harta şcolilor verzi“, desfăşurat în martie 2010.

A 26 ecologistă din România

Cele mai multe satisfacţii le are atunci când reuşeşte să-i facă pe oameni să ocrotească natura. A participat la plantări de puieţi, la ecologizarea parcului „Dumbrava“, dar a fost foarte mâhnită când, după numai o zi, mormanele de gunoi pe care le adunase cu colegii săi, erau la loc în peisaj. „ Mulţi dintre concetăţenii noştri nici măcar nu realizează cât de mult rău poate face un ambalaj aruncat la întâmplare ori o sticlă,“ a precizat Nicoleta Catană. La şcoală ia parte la toate pregătirile extraşcolare şi participă, de asemenea, la toate concursurile cu teme ecologice. Anul acesta a obţinut locul  I la Olimpiada de Tehnologie, faza pe judeţ, iar la cea naţională s-a clasat pe locul 26. Recent a primit şi diploma de excelenţă pentru activitatea desfăşurată în perioada 2009-2010, iar drept răsplată a fost invitată la Palatul Parlamentului de deputatul Eugen Nicolăescu.

Şapte ani de baschet

Amatoare de sport, unde a obţinut performanţe notabile cu echipa de baschet a oraşului, timp de 7 ani, Nicoleta spune că după ce va absolvi liceul ar fi tentată să dea admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. „ Mi-aş fi dorit să practic baschetul în continuare, însă în oraşul nostru nu mai există echipă. S-a desfiinţat. Este păcat deoarece chiar am avut rezultate bune, am câştigat cupa Crisius Arad, la concursul internaţional desfăşurat în anul 2008“,  a povestit Nicoleta Catană.