VIDEO Pepenele pitic, creaţia la care cercetătorii români au muncit 20 de ani. „Are un parfum unic, cu pulpa crocantă şi dulce“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou soi de pepene este cultivat, deocamdată doar pentru experimente, în serele Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Cercetătorii au decis să vină pe piaţă cu lubeniţa cât pumnul, ca alternativă la pepenii obişnuiţi, care ocupă mult loc şi, odată depozitaţi, îşi pierd din aromă şi prospeţime.

Când ajunge la maturitate, pepenele pitic are coaja albă iar pulpa galbenă. Este mai dulce şi mai aromat decât pepenele obişnuit şi nu se dezvoltă mai mult decât mărimea unui pumn. 

Este un pepene care poate fi consumat de o singură persoană, la o singură masă. 

“Este un produs la care s-a lucrat peste 20 de ani. Avem mai multe linii de pepene, peste 200 de linii, dar în ultima perioadă ne-am axat pe aceştia cu fructul mic pentru ca am simţit că aceasta este cererea pieţei. Calitatea este mult superioară celor mari”, ne-a declarat Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzau.

Noul soi de pepene este cultivat pentru experimente numai în serele staţiunii legumicole din Buzău. Creatorii minipepenilor cred în succesul noului soi, care este în curs de brevetare şi omologare, mai ales pentru parfumul său deosebit şi pentru pulpa sa crocantă şi dulce. 

Pentru a testa reacţia fermierilor, cei care ar trebui să cultive pepenii pitici pe terenurile lor, am mes cu câteva mostre pe uliţele unui sat. Mulţi au crezut că ţin în mână tărtăcuţe. Abia după ce le-au simţit gustul, au realizat că văd un nou soi de pepen.

 

Oamenii au fost puşi în mare dificultate, la vederea pepenilor pitici.

Cultura de pepene pitic poate fi crescută în spaţii protejate, dar şi în câmp. Necesită tehnologia specifică pepenilor galbeni, acest pepene nou neavând cerinţe deosebite. Aşa cum sunt cultivaţi pepenii galbeni, aşa pot fi cultivaţi şi aceşti pepeni, cu precizarea că sunt mult mai productivi, dar nu cu fructe mari, ci cu fructe mici.