De ce pâinea cu maia este mai bună decât cea dospită cu drojdie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pâinea cu maia este o alternativă sănătoasă la pâinea din comerţ şi o soluţie în prevenirea intoleranţei la gluten. Înlocuitor al drojdiei, maiaua este un aluat din apă şi făină care se lasă la dospit între 8 şi 10 zile. Fermentaţia porneşte de la bacteriile din învelişul bobului de grâu.

Maiaua este un amestec de făină şi apă, lapte în unele reţete, care se lasă să se odihnească până începe să fermenteze spontan. 

În cursul acestui proces, glucidele se transformă în acid lactic, acid acetic şi dioxid de carbon, cel care umflă aluatul.

Responsabile de fermentaţia lactică ce are loc în amestecul de apă cu făina din care se face pâinea sunt cele aproximativ 70 de tipuri de bacterii de pe învelisul bobului de grâu.

”Pâinea cu gluten este din ce în ce mai căutată pentru că oamenii au început să-i redescopere calităţile. Gustul şi consistenţa sunt cu mult peste cele ale produselor făcute cu drojdie. În plus, coaja pâinii cu maia este crocantă, iar miezul moale şi pufos”, spune Marius Florea, brutar din Buzău.

Spre deosebire de pâinea cu drojdie, care a doua zi îşi pierde mult din gust, pâinea cu maia poate rezista chiar şi câteva săptămâni fără să se strice.

Pâinea cu drojdie creşte rapid şi mult, miezul e mai pufos şi gustul neutru, uşor acrişor. Pâinea cu maia, în schimb, este mai densă, cu coajă mai groasă si mai crocantă. Miezul este neregulat iar gustul uşor acid.

Pâinea cu drojdie creşte rapid, în numai câteva ore, prin fermentaţie alcoolică, iar cea cu maia creste lent, în circa două zile, prin fermentaţie lactică. 

”Maiaua poate fi procurată de la brutării iar dacă nu există această posibilitate poate fi produsă acasă. Pâinea cu maia e la fel de uşor de făcut ca şi o pâine dospită cu drojdie, doar că e mult, mult mai bună la gust”, spune Marius Florea. 

Din punct de vedere nutritiv, atât pâinea cu drojdie cât şi cea cu maia au acelaşi număr de calorii, însă pâinea cu maia e mai hrănitoare şi mai uşor de digerat.

Pâinea cu maia a început să fie din ce în ce mai căutată, fiind recomandată celor care apelează la diete sănătoase dar mai ales consumatorilor care au intoleranţă la gluten.

Nutriţioniştii spun că intoleranţa la gluten ar fi determinată chiar de consumul pâinii clasice din comerţ. Pentru că este dospită insuficient, proteina de gluten ajunge să nu mai poată fi digerată de organism.

Maiaua este un aluat care se lasă la dospit între 8-10 zile, a cărui compoziţie constă doar în apă şi făină. 

Este cunoscută sub numele de drojdie sălbatică, deoarece fermenţii se formează în mod natural, spre deosebire de drojdia clasică din magazine, care este folosită pentru aluat.

Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie şi este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice.

Mai multe pentru tine:
Tânăra de 16 ani care a întors toate scaunele la „Vocea României” încă de la primele note. Smiley: „Eu nu am mai auzit niciodată așa ceva”
Prințul renegat, un libidinos notoriu! Apela la angajații de la Palat să facă rost de femei și-și dorea ”blonde și balerine”
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Cine este Bogdan Boitor, noul iubit al Ilincăi Vandici. În ce oraș din România a dus-o pe vedetă în vacanță
Acuzată că poartă genți de lux, dar că nu-și ajută tatăl aflat la azil! Ion Cassian o apără pe Irina Columbeanu: „Nu-i duceți grija lui Irinel, are șifonierul plin cu...!”
Maia Sandu vine la Bucureşti pentru a participa la Sfinţirea picturii Catedralei Naţionale. Va avea o întrevedere cu Nicuşor Dan
Lupu Rednic ține cură de slăbire, la 56 de ani: „Grăsimea-i bună numai în tigaie!”. Secretul sănătății: un păhărel de horincă și untură de porc de Mangalița. Cât costă dieta?
Exclusiv! Acasă la Chef Alexandru Sautner. Juratul "Chefi la cuțite" ni le prezintă pe fetele care-l împlinesc ca soț și tată
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Relația scandaloasă de 72 de ore pe care fratele Regelui Charles a avut-o cu un model Playboy