Cum să ne preparăm singuri gustoasa fasole în pâine. În ultima perioadă, preparatul poate fi găsit doar la pensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncărica de fasole în pâine cu coajă crocantă a intrat în reţetarul multor pensiuni şi restaurante cu specific tradiţional, la cererea turiştilor. Este uşor de preparat, poate fi de post sau de dulce, după preferinţele şi restricţiile fiecăruia.

Pentru a-i nimeri gustul, trebuie respectate câteva condiţii la preparare. În primul rând, fasolea trebuie pusă la înmuiat cu câteva ore bune înainte iar apa e bine să fie schimbată de două, trei ori.

: ”Ne trebuie un kilogram de fasole uscată, din care eliminăm impurităţile, apoi lăsăm la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi, o punem la fiert împreună cu o lingură rasă de sare şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu, pentru a diminua fermentaţia în stomac dar şi acumularea de gaze. Când este aproape fiartă, adăugăm câteva frunze de mentă uscată sau proaspată”.

Separat se face prăjeala propriu-zisă, la care se folosesc şase cepe de apă tocate cubuleţe.

”Ceapa mărunţită o punem în tigaie cu 200 de grame de cârnaţi cabanos şi 500 de grame de costiţă afumată, tăiată cubuleţe. Apoi adăugăm un ardei roşu capia sau gras, tăiat şi el cubuleţe, plus 4 morcovi rondele, o crăcuţă de cimbru uscat, 3-4 frunze de dafin, o linguriţă de boia dulce, sare şi piper, apoi o lingură de bulion. Spre final adăugăm fasolea fiartă şi terminăm cu mărar şi pătrunjel tocat”, spune Cristi Dobre. 

Pâinea care va ţine locul bolului trebuie să aibă o consistenţă aparte, pentru a nu permite conţinutului să înmoaie coaja. 

Pentru prepararea pâinicilor avem nevoie de:

* 2 linguri de ulei de măsline 

* 375  grame de făină albă

* 375 grame de făină de secară sau neagră 

* 40 grame de drojdie 

* un plic praf de sare 

* un plic praf de zahăr

* 250 – 300 ml apă caldă 

”Amestecăm făina cu sarea şi zahărul. Separat, într-un bol punem apa caldă, uleiul de măsline, drojdia şi amestecăm bine. Încorporăm cu făina apoi frământăm aluatul cu mâna şi lăsăm să crească la temperatura camerei călduroase. După ce au crescut, se va împărţi aluatul în două sau trei părţi şi punem în forme rotunde şi le lăsăm la copt circa 40 - 50 de minute la foc mediu. Timpul necesar coacerii depinde în general de cuptorul fiecăruia”, spune Chef Cristi Dobre. 

Acesta le recomandă celor care au cuptor electric cu ventilator să regleze temperatura la 160 de grade, cu 40 de minute timp de coacere, iar celor care deţin cuptor pe gaz, la 190 de grade, cu 40 de minute timp de coacere. 

: ”După terminarea procesului de coacere, scoatem pâinicile şi le punem pe hârtie de copt cu faţa în jos, lăsându-le să se răcească timp de cinci, şase ore. Decupăm apoi un capac, scobim miezul şi umplem bolul din coaja crocantă cu fasolică. Pofta buna!” 

La mâncarea de fasole poate fi adăugat şi ciolan afumat. Cei care ţin post o pot consuma fără să adauge carnea, cu o salată de varză murată, spălată bine şi tocată fin şi frecată cu ulei de măsline şi piper proaspăt măcinat.

Mai multe pentru tine:
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry