Crescătorii de ovine din Buzău vând scump mieii, în Săptămâna Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii sunt scumpi deocamdată                                                                         FOTO Iulian Bunilă

Crescătorii buzoieni de ovine se încăpăţânează să ţină preţurile ridicate la carnea de miel, atât în viu, cât şi abatorizat. Ciobanii ajung să vândă mieii la preţuri care ating chiar 22 lei kilogramul. Nu mai sunt la fel de deschişi la negocieri, ca în alţi ani, deoarece, spun ei, animalele se cresc din ce în ce mai greu.

La Buzău, preţul mieilor este asemănător cu cel din 2012, an care a generat un salt brusc al preţului la ovine. Zilele acestea, preţul variază, în funcţie de eficienţa negocierii dintre cumpărători şi ciobani, între 12 şi 15 lei, în viu. În cazul în care clientul îl vrea tăiat, preţul mieilor ajunge la 20, chiar 22 de lei pe kilogram.

Deşi mai are peste 20 de miei scoşi la vânzare pentru masa de Paşte, Gheorghe Dumitru, cioban din Vadu Paşii, nu vrea să cedeze insistenţelor cumpărătorilor de a ieftini marfa, chiar şi cu riscul de a nu o mai vinde. ”Dacă nu ţin la preţ, eu nu mai ies în câştig. Pentru cine vine la poartă, vând mielul tăiat cu 20 de lei kilogramul iar dacă îl vrea viu, sub 15 lei nu las”, spune crescătorul din Vadu Paşii.

Piaţa Centrală este singurul loc din oraş pregătit pentru comerţul cu miei

Autorităţile Sanitare Veterinare din Buzău au autorizat pentru comercializarea carcaselor de miel şi ied un sector al pieţei de lactate, din Piaţa Centrală. Aici îşi pot vinde marfa numai crescătorii care trec mai întâi pe la laboratorul de medicină-veterinară, pentru a căpăta certificatul de calitate. ”Cumpărătorii trebuie să caute ştampila aplicată pe carcasa de animal, semnul care atestă calitatea mărfii”, spune Dănuţ Păle, specialist în igiena sanitar-veterinară.

Potrivit reprezentantului DSV Buzău, în această perioadă neobişnuit de caldă, există riscul ca marfa ciobanilor să se strice repede în galantare. ”Crescătorii deocamdată ţin la preţ şi există pericolul să stea multe ore cu ele, expuse la vedere. Trebuie să ştie că în două ore, la aceste temperaturi, carnea începe să îşi piardă calitatea”, spune medicul Dănuţ Păle.

Pentru sacrificarea mieilor, buzoienii au la dispoziţie abatoare autorizate la Frasinu, Verneşti şi Râmnicu Sărat.

Mai multe pentru tine:
Nu a ajuns la Palat, dar tot e în câștig! Fosta amantă a Regelui Frederik face iarăși valuri
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Nu-l iartă nici după moarte?! Mariana Moculescu refuză să meargă la înmormântarea fostului soț! Unde și când va fi înmormântat maestrul?
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Gestul șocant al Marianei Moculescu față de Horia Moculescu, chiar când acesta se afla pe patul de moarte: „Solicit să fie interzis!”
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
Tragedia din clinica din Sectorul 3 putea fi evitată? Ultimele minute din viața fetiței de doi ani, decedată pe scaunul stomatologului după o anestezie intravenoasă. Ce s-a întâmplat mai exact
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €