Vier Pfoten, despre sterilizarea obligatorie a câinilor: stăpânii să aibă dreptul de a opta, în schimbul unei taxe la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vier Pfoten nu este de acord cu propunerea Municipalităţii ca orice stăpân să fie obligat să-şi sterilizeze câinele FOTO Adevărul

Fundaţia de protecţie a animalelor Vier Pfoten şi-a exprimat public punctul de vedere în privinţa propunerii de modificare a Hotărârii privind gestionarea populaţiei de caini, anunţată de Primăria Capitalei. Deşi salută iniţiativa, aceştia consideră că existe mai multe neclarităţi în noua formă, dar şi că stăpânii de câini ar trebui să aibă o opţiune.

Reprezentanţii fundaţiei sunt de părere că unele modificari propuse dezbaterii publice au menirea să genereze confuzie şi chiar respingere din partea cetăţenilor, iar altele să puna piedici inutile celor care vor să adopte animale fără stăpân.

Aspectul cel mai controversat dintre noile modificări aduse Hotărârii de Consiliu este acela prin care toţi deţinătorii de câini în vârstă de peste şase luni ar fi obligaţi să-şi sterilizeze şi înregistreze animalele, cu excepţia căinilor utilitari, de vânătoare şi celor poliţişti, sunt de părere voluntarii. 

Fundaţia Vier Pfoten a oferit şi o soluţie la această problemă, care să ofere stăpânilor o opţiune.

”În mod inexplicabil, această excepţie nu-i include şi pe câinii de rasă cu drept de montă, care sunt înscriţi în Asociaţia Chinologia. Pentru rezolvarea acestei probleme, Hotararea ar trebui să permită celor care nu doresc să-şi sterilizeze animalul să aibă libertatea acestei decizii, plătind în schimb o taxă anuală către consiliul local”, se precizează în comunicat.

170 de lei, taxa pe care o plăteşte cel care adoptă un câine

Totodată, reprezentaţii Vier Pfoten contestă prevederea care impune o taxă de 170 de lei celor care vor să adopte un câine din adăposturi. Oamenii nu sunt încurajaţi să-i adopte pe de-o parte, pe de alta legea nu spune clar dacă noii stăpâni au voie sau nu să ţină câinii pe spaţiu public.

”Potrivit noilor reglementări, cetăţeanul care ar plăti această taxă ca să adopte un câine nu ar avea dreptul să-l adăpostească pe domeniul public, deşi, în acelaşi timp, primăria îşi rezervă dreptul de a returna animalul în teritoriu. În  acest context, dorim să precizăm că, potrivit actualei legi pentru protecţia animalelor, abandonul presupune lăsarea animalului pe domeniul public fără a-i asigura condiţiile de bunăstare: hrană, apă, posibilitatea de mişcare, adăpost corespunzător şi tratament medical. Însă, dacă unui animal i se pot asigura aceste condiţii, adăpostirea lui pe domeniul public nu poate fi considerată abandon”, se mai specifică în comunicatul citat.
 
Fundaţia Vier Pfoten consideră că resursele primăriei ar trebui să fie direcţionate prioritar către stoparea înmulţirii câinilor şi către identificarea acestora.

Măsuri bune: obligaţia Primăriei de a microcipa şi înregistra animalele

Cu toate astea, potrivit fundaţiei, noile modificări prevăd şi măsuri benefice şi eficiente pe termen lung, precum obligativitatea de a microcipa şi înregistra animalele în registru unic al Primăriei, dar şi posibilitatea ca animalele să fie sterilizate şi returnate în teritoriu. ”În acest fel se va putea folosi la maxim capacitatea adăposturilor publice de a reduce şi stopa reproducerea câinilor. Salutăm totodată faptul că serviciile de sterilizare, identificare şi microcipare vor fi gratuite, lucru menit să încurajeze o participare activă a bucureştenilor la efortul de stopare a înmulţirii câinilor fără stăpân”, mai specifică reprezentanţii fundaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă: