Protest faţă de Legea Minelor, în Capitală. Manifestanţii au ocupat clădirea Avocatul Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat încă o dată, marţi dimineaţă, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de exploatarea minieră pe bază de cianură. Manifestaţia a început încă de la ora 9.30 şi s-a terminat în jurul orei 15.30, după câteva ore în care protestatarii au ocupat clădirea Avocatului Poporului.

Aproximativ 150-200 de persoane au protestat, marţi dimineaţă, în faţa Palatului Parlamentului, în dreptul Camerei Deputaţilor, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi faţă de forma revizuită a Legii Minelor, aflată marţi în dezbatere. 

„România a ieşit în sfârşit în stradă când politicienii au vrut să distrugă Roşia Montană printr-o lege specială. Atunci i-am oprit. Acum ei încearcă din nou. În Comisia reunită s-a discutat şi s-a votat deja propunerea de amendare a Legii Minelor, iar azi Camera Deputaţilor votează în plen această nouă lege, mult mai gravă, a cianurării şi exproprierii“, se spunea pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protest de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Timp de peste două ore, manifestanţii au scandat lozinci precum „Uniţi, salvăm Roşia Montană“,„Solidaritate, solidaritate!“, „Singura soluţie, încă o revoluţie“, iar la portavoce au ţinut discursuri în care au făcut referire la semnificaţia zilei de 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului - şi au vorbit despre efectele adoptării Legii Minelor: „Astăzi este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului şi este frapant că ei votează o lege care încalcă abuziv şi flagrant drepturile omului“, a declarat unul dintre protestatari. De asemenea, în timpul protestului din faţa Parlamentului, mai multe persoane au fost legitimate de jandarmi, pe motivul participării la un protest care nu a fost notificat în prealabil, deşi manifestaţia a fost una spontană.  

Potrivit celor aflaţi la manifestaţie, secretarul general al Camerei Deputaţilor restricţionase accesul cetăţenilor în plenul de azi, dar surse ulterioare au confirmat că cel puţin un reprezentant al acestora a participat la şedinţa de plen de astăzi.

Occupy la Avocatul Poporului

După ce unul dintre manifestanţi a anunţat la portavoce că, în Cluj-Napoca, opozanţii proiectului minier au ocupat sediul unor partide, mulţimea a pornit spre clădirea instituţiei Avocatul Poporului, de pe strada Eugeniu Carada numărul 3, pe care au ocupat-o timp de peste trei ore. Ulterior, unul dintre manifestanţi explica gestul astfel: „A fost o scădere bruscă a temerilor, nu ne-a mai fost frică, am prins curaj. Mulţumim Clujului care ne-a inspirat, mulţumim Timişoarei şi Sibiului care se pregătesc să ni se alăture astăzi.“

Între 60 şi 100 de protestatari au ocupat două încăperi ale instituţiei, timp în care accesul altor persoane în clădire a fost oprit, iar manifestanţilor li s-a interzis să folosească toaleta, deşi printre ei se afla o femeie însărcinată şi o persoană cu dizabilităţi. În timpul occupy-ului, oamenii au scandat lozinci, au scris petiţii şi au redactat un comunicat de presă în care şi-au exprimat nemulţumirile.

În acelaşi timp, în exteriorul clădirii s-a format un alt grup de manifestanţi, veniţi cu scopul de a-i sprijini pe cei din interior şi de a le aduce apă şi alimente, pe care le-au înmânat pe fereastră, prin grilaj.

Jandarmeria Română: 21 de persoane din exteriorul clădirii, legitimate

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Giorgian Enache, două echipaje au fost trimise în zona instituţiei, unde 21 de persoane din exterior au fost legitimate. Jandarmeria nu a acţionat în interior, întrucât instituţia Avocatului Poporului nu a solicitat acest lucru.

În ceea ce îi priveşte pe manifestanţii din interior, au existat două tentative ale forţelor de ordine responsabile de paza instituţiei de a interveni pentru a elibera clădirea. Ambele s-au soldat cu retragerea lor în faţa rezistenţei manifestanţilor, care strigau „Nu cedăm, nu capitulăm!“, „Uniţi Salvăm Roşia Montană!“, „Mandela!“ şi „Gandhi!“. Nu au existat incidente violente.

În jurul orei 14.30, manifestanţii au făcut public comunicatul de presă la redactarea căruia au lucrat şi prin care îşi exprimau acţiunea de protest. Aceştia denunţau neconstituţionalitatea legii şi solicitau respingerea ei. De asemenea, grupul solicita Avocatului Poporului să conteste această lege la Curtea Constituţională.

Redăm mai jos comunicatul:

Sub pretextul elaborării unui cadru general pentru industria miniera, s-au preluat de fapt cea mai mare parte din propunerile aflate în legea specială pentru Roşia Montană. Prin aceasta se acordă titularilor de licenţe miniere prerogative şi drepturi derogatorii de la toate prevederile aplicabile celorlalţi operatori economici, cu încălcarea gravă a drepturilor constituţionale la proprietate, mediu sănătos, acces la justiţie şi tratament egal în faţa legii.

În primul rand toate lucrările privind prospecţiunile şi explorările geologice şi cele de extracţie şi prelucrare a resurselor minerale sunt declarate de utilitate publică. În acest fel, această propunere legislativă îşi depăşeşte domeniul de reglementare pentru că numai legea cadru privind exproprierea nr. 33/94 poate să stabilească cauzele de utilitate publică. Titularii licenţelor miniere dobândesc în mod direct concesiunea asupra oricăror bunuri proprietate publică din perimetrele miniere, fără organizarea unor licitaţii, cu încălcarea principiilor tratamentului egal, al nediscriminării şi al liberei concurenţe.

Guvernul este obligat să declanşeze procedurile de expropriere în termen de 30 de zile de când o companie miniera face o solicitare şi expropiază orice gospodărie şi teren din perimetrul minier, pe care apoi le pune la dispoziţie în mod direct companiilor miniere. Procedura de expropriere care urmează încalcă art.44 din Constituţie deoarece nu se face nici cu justa, nici prealabila despăgubire. Oameni expropriati îşi pierd proprietatea în chiar momentul în care compania miniera consemnează pe numele lor o sumă cu titlul de despăgubire. Cu toate acestea oamenii nu se pot plânge în instanţă împotriva deciziei de expropriere.

Proiectele miniere pot distruge monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interés deosebit deoarece ar avea un statut special care nu necesită descărcarea prealabilă de sarcină arheologică sau deplasarea monumentelor istorice. Nu în ultimul rând chiar şi dreptul de acces la justiţie şi proces echitabil pentru contestarea de către cetăţeni sau organizaţii a unor acte obţinute de companiile miniere devine absolut ineficient şi iluzoriu deoarece autorităţile au obligaţia să emită din nou un act anulat in instanţă, în numai 60 de zile de la cererea companiei miniere.

Prin aceste masuri interesul companiilor miniere private, se pune deasupra interesului naţional şi deasupra dreptului de a trăi în propria casă şi pe propriul pământ. Aceste modificări aduse la legea minelor reprezintă o disoluţie a statului, acesta fiind substituit de privat în relaţia cu cetăţeni.

În acelaşi timp, grupul de cetăţeni aflat în sediul Avocatului Poporului solicită şi anchetarea abuzurilor
împotriva drepturilor omului de la Pungeşti, judeţul Vaslui, ce au avut loc în zilele precedente.

În replică, instituţia Avocatul Poporului a emis la rândul său un comunicat de presă prin care declara că „în stadiul actual, Avocatul Poporului nu are mijloacele constituţionale şi legale pentru a declanşa un control al acestui demers legislativ (Legea Minelor - nota red.)“, spre nemulţumirea protestatarilor.


În jurul orei 15.30, occupy-ul s-a încheiat după ce manifestanţii au aflat că votarea Legii Minelor a fost amânată din cauza neîntrunirii cvorumului (Legea a primit doar 160 de voturi, insuficient pentru a fi adoptată – n.r.).

Pe aceeaşi temă: 

La Legea minelor, Crin Antonescu a trădat USL pe faţă

Legea minelor, respinsă în Parlament. PNL a înclinat balanţa

O mână de oameni au participat la protestul împotriva Legii Minelor

Greenpeace a dat buzna în curtea Parlamentului. Rezultat: 47 de activişti - amendaţi, Legea Minelor - aviz pozitiv