Oprescu dă bani de la buget şi vrea strana lui în Catedrala Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Oprescu, primarul general, a anunţat că municipalitatea donează 2,3 milioane de euro pentru construirea Catedralei Neamului.

Condiţia lui Oprescu: lăcaşul de cult să aibă o strană unde să scrie “Primăria Municipiului Bucureşti”.

“O să ne ducem la zece milioane de lei, aprobat de Consiliul General, pentru că am sprijinit cu bani şi alte lăcaşe de cult. O facem după promisiuni şi cu sufletul liniştit. L-am rugat pe Preafericitul să ne facă şi nouă o strană unde să scrie Primăria Municipiului București”, a declarat Sorin Oprescu.

Suma de 10 milioane lei ar putea fi chiar suplimentată la viitoarea rectificare de buget, potrivit primarului general.

Patriarhia va primi finanţare pentru Catedrala Neamului şi de la Consiliul Local al Sectorului 3. Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu a contribuit și el anul trecut cu 10 milioane de lei, iar Guvernul României a alocat de asemenea suma de 10 milioane lei pentru ridicarea lăcașului de cult.

Stop finanţării!

Asociaţia Secular-Umanistă din România îşi reia apelurile către Guvern şi autorităţile locale, în special Primăria Capitalei şi primariile de sector, de a stopa finanţarea din fonduri publice a Catedrala Neamului, după ce Sorin Oprescu a anunţat că va aloca zece milioane de lei pentru lăcaş.

În contextul costului enorm al clădirii, ce poate atinge suma de un miliard de euro, bani care ar urma să provină, într-o proporţie semnificativă, de la bugetul de stat, şi al modului extrem de controversat prin care i s-a transmis în proprietate Bisericii Ortodoxe terenul aferent, Asociaţia Secular-Umanistă din România solicită autorităţilor statului: "stoparea finanţării din bani publici a construcției Catedralei; revenirea asupra deciziei de transferare în proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 hectare de teren pe care se doreşte amplasarea contrucţiei".