50 de degeraţi adunaţi de pe străzile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o săptămână de temperaturi sub zero grade Celsius, Ambulanţa şi reprezentanţii unor ONG-uri susţin că, neoficial, bilanţul este dublu. Oamenii străzii sunt principalele victime ale frigului, mulţi dintre ei ajung la spital cu mâinile şi picioarele degerate. Astfel, un bărbat a murit, iar altuia i-a fost amputat piciorul îngheţat.

Citiţi şi:  Trei gălăţeni au ajuns la spital cu degerături şi hipotermie în ultimele 24 de ore

Zeci de oameni ai străzii au ajuns în ultima săptămână la spital cu degerături, iar un bărbat a murit de frig. Victima a fost găsită sâmbăta trecută pe un trotuar din sectorul 5, în aceeaşi zi fiind internate alte şase persoane cu hipotermie şi degerături.

“De când au scăzut temperaturile, am avut aproximativ un caz pe zi. La sfârşitul săptămânii trecute am avut mai multe: într-o singură zi patru cazuri de degerături şi 16 persoane internate cu hipotermie. În general este vorba despre cazuri sociale, persoane fără adăpost”, ne-a spus dr. Alis Grasu,  managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SAMBI).

Ea a adăugat că aproape toate spitalele municipalităţii au amenajat spaţii unde pot fi internaţi, în perioada cu temperaturi foarte scăzute, oamenii fără adăpost. “Mulţi dintre ei se ascund însă când aud sirenele ambulanţelor care vin să-i adune pentru a-i duce în adăpost. Aşa rămân pe stradă şi îngheaţă”, ne-a mai spus managerul SAMBI.


“Alcoolul şi drogurile îi face să nu mai simtă frigul”

Numărul oamenilor străzii care ajung cu degerături la spital din cauza frigului este însă mult mai mare decât cel înregistrat la spitale. Foarte multe persoane nu ajung să fie “bifate” de Servicul de Ambulanţă pentru că sunt luate de pe stradă de reprezentanţii ONG-ului Samusocial, un serviciul de ajutor mobil de urgenţă din Capitală care se adresează oamenilor fără adăpost.

Zilnic, echipe formate din medici şi asistenţi sociali străbat străzile Bucureştiului în depistarea persoanelor fără adăpost aflate în dificultate. “În ultima săptămână am avut 30 de cazuri. De obicei nu mai chemăm ambulanţa, ci îi ducem noi la spital”, ne-a spus Elena Adam, coordonatoarea echipei mobile Samusocial.

Ea a adăugat că în fiecare an, iarna, numărul oamenilor străzii care mor creşte comparativ cu restul anului. Frigul le acutizează afecţiunile, pentru că toţi sunt bolnavi din cauza condiţiilor precare de trai. Pe deasupra, alcoolul şi drogurile îi face să nu mai simtă frigul, aşa ajung să le degere mâinile şi picioarele.


Cu piciorul amputat


Povestea unui om al străzii care a ajuns săptămâna trecută la spital cu un picior degerat, i-a impresionat pe cei de la Samusocial. Sorin este un bărbat în vârstă de 47 de ani, absolvent de Finanţe-Contabilitate şi Teologie, care în urma divorţului a rămas pe drumuri.

“Majoritatea adulţilor străzii sunt bărbaţi, iar, dintre aceştia, 80% au ajuns pe drumuri după ce au divorţat. Sorin este unul dintre ei: soţia a divorţat, casa a rămas la ea şi la copii, iar el şi-a închiriat ceva. S-a apucat însă de băut, şi-a pierdut locul de muncă şi a ajuns în stradă”, ne-a mai spus coordonatorul echipei mobile. Iarna aceasta însă, băutura i-a venit de hac şi săptămâna trecută i-a degerat un picior până mai sus de gleznă. “A mers singur la Spitalul Universitar să se interneze, dar nu a fost primit pentru că nu avea acte. S-a întors la locul unde stă de obicei, undeva pe la Răzoare. Acolo l-am găsit noi miercuri noapte după ce am fost anunţaţi de un trecător”, a povestit Elena.

Echipa a reuşit să-l interneze la Spitalul Griviţa, unde vineri i s-a amputat piciorul. “Am avut multe astfel de cazuri, unii au rămas fără degete, alţii fără mâini sau fără picioare. Adăposturile din Bucureşti nu ajung pentru toţi aşa că fiecare se adăposteşte pe unde poate. Noi mergem iarna la fiecare scară de bloc din zonele unde se adună persoanele fără adăpost, pentru a-i ruga pe locatari să-i primească noaptea în casa scării. Aici pe aducem haine groase şi pături. Îi rugăm pe cei care pot să doneze încălţăminte şi haine groase pentru cei năpăstuiţi”, a adăugat Elena Adam.