Secretele unui vin fiert delicios: ce nu trebuie să lipsească din aromata licoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinul fiert este preferatul românilor în sezonul rece. Pentru o băutură delicioasă, trebuie să ţineţi cont de sfaturile specialiştilor.

Tipul de vin ales este crucial atunci când vrem să obţinem o băutură de calitate şi cât mai naturală. „Vinul demisec este cel mai bun pentru fiert, fie că este roşu sau alb. Eu personal recomand să se fiarbă vin roşu, dar acesta este gustul meu. Şi cel alb poate merge foarte bine. Este ideal ca vinul să fie unul natural, făcut în casă, deoarece astfel va avea o aromă reală de struguri şi nu va conţine tot felul de chimicale. Ideal ar fi să nu adăugaţi zahăr, dar dacă totuşi vinul este prea aspru, puteţi pune o lingură sau două. Nu este însă nevoie de foarte mult zahăr, pentru că acoperă aroma vinului, iar dacă beţi prea mult, a doua zi veţi avea dureri de cap“, spune Marian Toma, bucătar.

Chiar dacă se numeşte vin fier, vinul nu trebuie să fiarbă la propriu. „Foarte important este ca vinul să nu fie dat în fiert, adică să nu clocotească. Dacă apucă să fiarbă, se poate schimba gustul, iar aroma nu mai este una plăcută. În plus, alcoolul se evaporă. Practic, vinul se încălzeşte la o tempteratură de 80 de grade şi se ia de pe foc înainte să dea în clocot. Aşa îşi păstrează şi aroma naturală şi tăria“, mai spune specialistul.

Condimentele sunt foarte importante

Condimentele pot face diferenţa în ceea ce priveşte gustul vinului fiert. „Nu trebuie să lipsească scorţioara. Folosiţi însă batoane, nu scorţişoară praf, pentru că praful poate tulbura vinul. Puteţi adăuga şi cuişoare, dar nu foarte multe, pentru că excesul de condimente poate da vinului un gust înţepător. În plus, se acoperă aroma naturală a vinului. Puteţi să mai folosiţi şi boabe de piper. Fructele, cum sunt portocalele şi merele, dau mereu o aromă plăcută. Le tăiaţi felii, dar nu le puneţi de la început, ci cu un minut, maximum două înainte să luaţi vinul de pe foc. Eu recomand ca, după ce veţi bea vinul, să nu mâncaţi şi fructele, pentru că mare parte din alcool se adună în ele. Sunt puse pentru aromă“, mai spune bucătarul.

Vinul fiert este recomandat în sezonul rece, dar cu măsură. O cană de vin fiert este benefică pentru inimă sau circulaţie. De asemenea, vinul fier poate ajuta în lupta împotriva bolilor de sezon, cum sunt virozele respiratorii. Nu vă trataţi însă singuri şi, dacă sunteţi bolnavi, mergeţi mai bine la medic. 

Mai multe pentru tine:
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid