Prima Şcoală Profesională în Industria Hotelieră şi Gastronomică după model dual la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Colegiul Tehnic Maria Baiulescu se vor înfiinţa din toamnă trei noi clase profesionale care vor forma bucătari, ospătari şi cameriste.  Decizia vine după ce agenţii economici au solicitat o astfel de şcoală profesională. La Braşov mai exista Şcoala Profesională Germană, un model la nivel naţional, dar şi o clasă cu profil aeronautic finanţară de Airbus.

Reprezentanţii principalilor operatori din domeniul HoReCa din Braşov, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Brasov, ai Ministerului Educaţiei ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov ai Federatiei Industriei Hotelierie din Romania, precum şi ai Colegiului Tehnic Maria Baiulescu s-au reunit la sediul unităţii de învăţământ, pentru a pune la punct detaliile privind înfiinţarea a trei clase de profesionale în domeniul turism-alimentaţie publică la colegiul amintit.

Aceste clase, a anunţat unul din organizatorii evenimentului, consilierul local Cristian Macedonschi, urmează a  funcţiona în sistem dual după model german, având în vedere succesul înregistrat de Şcoala Profesională Germană Kronstadt. El a precizat că pentru acest an şcolar se doreşte înfiinţarea la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu a trei clase profesionale, una pentru calificarea în meseria de bucătar, alta pentru calificarea în meseria de ospătar, iar a treia pentru calificarea în meseria de cameristă. „Este un prim pas, pentru că, având în vedere numărul mare de solicitări din partea agenţilor economici din domeniul industriei turismului din Braşov, precum şi disponibilitatea acestora în susţinerea proiectului, în anii următori este posibil ca numărul de clase să crească“, a explicat Macedonschi. 

De altfel, dorinţa de implicare a agenţilor economici în acest domeniu a fost apreciată de inspectorul general adjunct al judeţului Braşov, Mirela Blemovici, care a afirmat că „fără implicarea agenţilor economici, nu se poate dezvolta acest gen de învăţământ. Este important ca imaginea şcolii profesionale să fie promovată, atât în Braşov, cât şi în alte judeţe“

Cereri pentru 63 de bucătari, 59 de ospătari şi 43 de cameriste

Colegiul Maria Baiulescu din Braşov are deja experienţă în calificarea tinerilor în meserii din domeniul HoReCa. „În urmă cu doi ani, am înfiinţat o clasă în domeniul turism alimentaţie publică, în activitatea de formare implicându-se cei doi agenţi economici din Braşov Hotel Kolping si Hotel Kronwell. În momentul de faţă, pentru specializările din acest domeniu, dispunem de două săli pentru alimentaţie publică, una de servire şi un mini-laborator de alimentaţie. La întâlnire au participat reprezenentanţi de la aproximativ 22 de firme din domeniul hotelier şi alimentaţie publică, care, deocamdată verbal, au solicitat un total 165 de locuri, dintre care 63 pentru calificarea în meseria de bucătar, 59 pentru meseria de ospătar  şi 43 pentru calificarea în meseria de lucrător hotelier (cameriste – n.r.). Urmează ca până în data de 12 ianuarie aceştia să ne transmită şi solicitările scrise în acest sens, după care vom depune la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov documentaţia privind planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018. Este vorba de clase de şcoală profesională, pentru că în momentul de faţă nu este aprobată metodologia privind desfăşurarea învăţământului dual“, a explicat directorul Colegiului Tehnic Maria Baiulescu, Lavinia Butnariu.

Reglementările privind învăţământul dual ar putea fi aprobate în scurt timp

Coordonatorul pentru Regiunea Centru a Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) din cadrul Ministerului Educaţiei,  Gabriel Radu, a precizat că, după ce a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind învăţământul dual, mai trebuie aprobată metodologia specifică în acest sens. „În şedinţa de Guvern din cursul acestei săptămâni ar trebui să se definitiveze organizarea Ministerului Educaţiei, după care se poate supune aprobării metodologia privind învăţământul dual“, a declarat reprezentantul Ministerului Educaţiei. 

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Războiul dintre Gabriela Cristea și Cristina Șișcanu. Cele două, fină și nașă, acuzații grave în mediul online
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid