Mituri demontate despre carnea de porc. „Este carnea cu cele mai puţine chimicale din comerţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de porc slabă poate fi consumată fără probleme. FOTOArhivă.

Nutriţioniştii spun că putem mânca liniştiţi carne de porc cu condiţia să nu fim cardiaci, să nu fie grasă şi să nu se întâmple zilnic.

În „folclorul online" circulă teorii potrivit cărora carnea de porc este mai dăunătoare şi că soluţia ar fi să alegem variante mai „uşoare“, cum ar fi puiul sau curcanul. Nutriţioniştii, pe de altă parte, spun că putem mânca liniştiţi carne de porc.

„Dacă avem gospodărie sau cumpărăm carne direct de la ţărani şi ştim cum au fost crescute animalele, atunci orice fel de carne este bună. Dacă ne aprovizionăm din comerţ, cum face majoritatea oamenilor, atunci din punctul meu de vedere porcul este o alegere bună, deoarece este carnea cu cele mai puţine chimicale. Puii şi curcanii care se vând în comerţ sunt trataţi cu hormomi pentru a creşte repede, iar în carnea de vită au descoperite de mai multe ori antibiotice. În concluzie, porcul este mai curat, dar asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm zilnic carne de porc“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Alegeţi carne slabă

Alte teorii populare susţin că ne îngrăşăm mai repede dacă mâncăm carne de porc. Nutriţioniştii spun că nu este chiar aşa. „Dacă alegem carne de porc mai slabă, cum este muşchiul, nu ne vom îngrăşa. În plus, carnea de porc este mai săţioasă, ne săturăm mai repede şi vom mânca mai puţină decât dacă alegem pui sau vită. Muşchiul de porc nu are mai multe calorii decât pieptul de curcan sau o pulpă de pui“, mai spune nutriţionistul.

Un alt mit este acela că digerăm greu carnea de porc. Nu este adevărat. „Carnea de porc slabă se digeră la fel ca şi vita sau curcanul. Mulţi părinţi evită să le dea copiilor carne de porc din acest motiv. Nu este adevărat. Organismul poate digera fără probleme carnea de porc. Importantă este să nu mâncăm foarte multă şi seara târziu, la fel ca orice altă masă“, mai spune specialistul.

Bună pentru imunitate

Carnea de porc şi chiar o bucăţică de slănină sutn recomandate în sezonul rece. „Carnea de porc conţine multe proteine care ajută organismul. Este adevărat că are şi mult colesterol rău. De aceea trebuie moderaţie. O friptură de două ori pe săptămână. În schimb carnea de porc are antioxidanţi care ajută imunitatea în sezonul rece, sistemul nervos, elasticitatea pielii, dar şi o bună funcţionare a creierului. Carnea de porc conţine vitaminele B 6 şi B12. Persoanele sănătoase pot consuma fără probleme carne de porc“, mai spune Eva Iorţan.

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate