Cornelia Ghişoi face artă din sculptarea fructelor / FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singura femeie din SE Europei căreia Asociaţia Mondială a Bucătarilor şi Cofetarilor i-a acordat titlul de „Lady Chef".  

De mică i-a plăcut să îşi ajute mama la bucătărie. Uneori rămânea să facă singură de mâncare şi atunci experimenta tot felul de combinaţii.

La numai 16 ani s-a mutat la Braşov pentru a lucra la Aro Palace, ca ajutor de bucătar, necalificat. „Aveam un văr care lucra aici. Eu făceam de toate, chiar şi spălat de vase. Cum terminam treaba mă duceam în bucătărie şi mai învăţam câte ceva", îşi aminteşte Cornelia.

Palmares impresionant

A avut marele noroc să înveţe de la adevăraţi maeştrii în arta culinară, cum sunt Stelică Angelescu, Ilie Cotârleţ sau Mitică Cazacu.

„La toate expoziţiile eram prezentă şi mă uitam la bucătari ce fac. După patru ani am participat la primul meu concurs. S-a desfăşurat în Poiana Braşov şi am luat menţiune, lucru care mi-a dat încredere", mai spune braşoveanca. Au urmat apoi foarte multe concursuri naţionale şi internaţionale, de la care s-a întors cu medalii.

În 1994 a luat Medalia de Aur şi locul I la Concursul de Artă Culinară Bucureşti, în 1995, Medalia de Aur şi locul I la Concursul Naţional de artă Culinară „Expogast Litoral", iar în 1996, Locul III şi Medalia de Bronz la Concursul Internaţional de Artă Culinară Austria „INTERNATIONALE KOCHKLINSTAUSSTELLUNG- SALZBURG".

În 2006 a obţinut o medalie de aur, două de argint şi una de bonz la „Cupa Kremlin"  de la Moscova.  În acelaşi an a câştigat şi locul IV Mondial şi Locul II European la Concursul Internaţional de Artă Culinară din Islanda.

În 2007 a obţinut medalia de aur şi o medalie de argint în echipa participantă la Concursul Internaţional „D'Italia Espozione Culinaria 2007", iar în 2008 a primit titlul de „Lady Chef" la Congresul Mondial „WACS Congress Dubai 2008". În acelaşi an a fost acceptată ca membru cu drepturi depline în cadrul Euro-Toques, Comunitatea Europeană a Bucătarilor, cu sediul la Bruxelles. A mai obţinut şi trei medalii de bronz la Olimpiada Culinară IKA.

Dantelărie în fructe

Unul dintre talentele impresionante pe care le are Cornelia Ghişoi, în ceea ce priveşte arta culinară, o reprezintă sculptura în fructe.

Maestru în arta culinară, femeia poate face, în numai câteva minute, orice ornament sculptat.

„Am fost la un concurs la Moscova şi acolo era o secţiune de sculptură în fructe, legume şi gheaţă. Mi-a plăcut enorm şi mi-am cumpărat imediat o trusă specială de cuţite. Am exersat pe mere, pentru că le aveam din propria livadă. Apoi am luat doi pepeni de la magazinul unui vecin şi i-am sculptat. Mi-am format mâna şi am început să fac diferite forme, cum ar fi lebede, păuni, fluturi şi multe altele. Cu orice fel de fructe îmi place să lucrez, chiar şi cu strugurii care sunt extrem de mici", mai adaugă braşoveanca.

Sculpturile în fructe se fac cu maxim 12 ore înainte de un eveniment, pentru că altfel riscă să se oxideze şi să nu mai arate la fel de bine. Când are astfel de comenzi, Cornelia Ghişoi lucrează noaptea.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi un motto?

Eu zic că mâncăm cu privirea, apoi cu mirosul şi abia la urmă vine gustul. Dacă este ceva frumos în faţa ochilor, atunci îţi şi vine să mănânci mai cu poftă.

Cum vă vin ideile la sculpturile în fructe?

Cel mai bine este când am toate fructele în faţa ochilor. Când văd multitudinea de culori, îmi vin şi ideile.

Aţi avut ocazia să lucraţi în altă ţară?

Am avut multe oportunităţi să plec din ţară, dar familia este mai importantă pentru mine. Soţul şi băiatul meu sunt cei care mă susţin enorm, aşa că eu nu voi face nimic ce ar putea să ne îndepărteze.

Ce-i place

„Fac colecţie de clopoţei. Am aproximativ 40 de bucăţi, aduşi din diferite ţări în care am fost. Îmi place foarte mult şi muzica, în special romanţele şi caffe- concert-ul. Şi eu şi soţul meu o îndrăgim pe Angela Similea. Avem absolut tot ce a scos, chiar şi plăcile de vinilin". 

Ce nu-i place

„Nu-mi plac manelele. Nu-mi plac nici oamenii care vorbesc numai de rău ţara noastră. Avem o ţară frumoasă. Singura problemă este că nu ştim să o punem în valoare, doar să o criticăm. De asemenea,  îmi pare rău că nu se mai dă importanţă meseriei de bucătar".

PROFIL

NĂSCUTĂ: 26 mai 1965, Rucăr, Argeş

STUDII: Master în Administraţie Publică

FAMILIE: căsătorită, un băiat

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

Mai multe pentru tine:
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
Cum se simte Nick Rădoi după șase operații?! „Mai am încă șase luni chimioterapie” Ce tratamente minune face milionarul în Mexic? „Doctorii din America nu sunt de acord”
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Pensia pe care o primește Carmen Tănase de la stat, după patru decenii de muncă: „Am două cum ar veni”
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei