Braşov: „Vi s-au terminat cârnaţii? Hai la Bran să facem alţii!”
0Bucătarii s-au întrecut în a prepara fel de fel de bucate tradiţionale, care mai de care mai apetisante. Turiştii au fost încântaţi de guşa fiartă în zeamă de varză şi de rulada cu muşchi de porc
Nouă echipe de bucătari şi măcelari pricepuţi din Braşov, Prahova şi Argeş s-au întrecut în această dimineaţă la Bran. Cu toţii au vrut să arate că sunt cei mai buni în ceea ce fac. Concurenţii au avut la dispoziţie cinci ore pentru a prepara fel de fel de reţete care au fost apoi degustate de un juriu experimentat.
Preparate tradiţionale
Pentru ca evenimentul să fie organizat ca la carte, „materia primă" a fost tăiată chiar în această dimineaţă. Bucătarii au preparat caltaboşi, cârnaţi, ruladă cu muşchiuleţ de porc, jumări, guşă fiartă în zeamă de varză şi sloi, un muşchi de porc pus în untură.
Pentru că produsele săţioase merg bine cu murături, maeştri bucătari au adus şi castraveţi sau gogoşari la saramură sau în oţet. Nu au lipsit nici garniturile de ceapă sau usturoi, aşa cum le place românilor. Toţi turiştii prezenţi au putut gusta preparatele care le-au lăsat gura apă. Şi pentru a nu lipsi voia bună, turiştii au putut sorbi şi pălincă sau afinată de casă. Mulţi au ales să bea şi câte un pahar de vin natural.
Secretul cârnaţilor delicioşi
Fiecare bucătar, prezent la concurs, are secretele lui. „ În primul rând este nevoie de un porc de casă pentru a prepara cârnaţi delicioşi. Usturoiul şi condimentele nu trebuie să lipsească. Foarte important este cum îi afumi. Trebuie lăsaţi câteva zile în afumătoare. Nu este bine să îi forţezi" a spus Ioan Itu, un bucătar de 37 de ani din Şinca Nouă.
Jumări de Codlea
Fiecare preparat în parte este făcut după reţete transmise din generaţie în generaţie. „ Avem o pastă de jumări făcută după o reţetă primită de la străbuni. Este deja renumită. După ce se fac jumările, se dau prin maşina de tocat şi se pun la borcan. Preparatul rezistă chiar şi doi ani" a spus Măriuţa Petruţa, o bucătăreasă de 42 de ani din Codlea.
Emoţiile aspiranţilor la premiul întâi vor lua sfârşit abia mâine, când vor fi acordate premiile. Cei mai iscusiţi bucătari vor primi sejururi la munte, trusouri de bucătar, medalii, cupe şi diplome. Organizatorii promit că, anul viitor, evenimentul va căpăta dimensiuni naţionale.