Braşov: „Vi s-au terminat cârnaţii? Hai la Bran să facem alţii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucatele au fost degustate de un juriu experimentat Foto: Bogdan Crăciun

Bucătarii s-au întrecut în a prepara fel de fel de bucate tradiţionale, care mai de care mai apetisante. Turiştii au fost încântaţi de guşa fiartă în zeamă de varză şi de rulada cu muşchi de porc

Nouă echipe de bucătari şi măcelari pricepuţi din Braşov, Prahova şi Argeş s-au întrecut în această dimineaţă la Bran. Cu toţii au vrut să arate că sunt cei mai buni în ceea ce fac. Concurenţii au avut la dispoziţie cinci ore pentru a prepara fel de fel de reţete care au fost apoi degustate de un juriu experimentat. 

Preparate tradiţionale

Pentru ca evenimentul să fie organizat ca la carte, „materia primă" a fost tăiată chiar în această dimineaţă. Bucătarii au preparat caltaboşi, cârnaţi, ruladă cu muşchiuleţ de porc, jumări, guşă fiartă în zeamă de varză şi sloi, un muşchi de porc pus în untură.

Pentru că produsele săţioase merg bine cu murături, maeştri bucătari au adus şi castraveţi sau gogoşari la saramură sau în oţet. Nu au lipsit nici garniturile de ceapă sau usturoi, aşa cum le place românilor. Toţi turiştii prezenţi au putut gusta preparatele care le-au lăsat gura apă. Şi pentru a nu lipsi voia bună, turiştii au putut sorbi şi pălincă sau afinată de casă. Mulţi au ales să bea şi câte un pahar de vin natural.

Secretul cârnaţilor delicioşi

Fiecare bucătar, prezent la concurs, are secretele lui. „ În primul rând este nevoie de un porc de casă pentru a prepara cârnaţi delicioşi. Usturoiul şi condimentele nu trebuie să lipsească. Foarte important este cum îi afumi. Trebuie lăsaţi câteva zile în afumătoare. Nu este bine să îi forţezi" a spus Ioan Itu, un bucătar de 37 de ani din Şinca Nouă.

Jumări de Codlea

Fiecare preparat în parte este făcut după reţete transmise din generaţie în generaţie. „ Avem o pastă de jumări făcută după o reţetă primită de la străbuni. Este deja renumită. După ce se fac jumările, se dau prin maşina de tocat şi se pun la borcan. Preparatul rezistă chiar şi doi ani" a spus Măriuţa Petruţa, o bucătăreasă de 42 de ani din Codlea.

Emoţiile aspiranţilor la premiul întâi vor lua sfârşit abia mâine, când vor fi acordate premiile. Cei mai iscusiţi bucătari vor primi sejururi la munte, trusouri de bucătar, medalii, cupe şi diplome. Organizatorii promit că, anul viitor, evenimentul va căpăta dimensiuni naţionale.

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Horoscop 19-25 decembrie. Taurii sunt puși în fața unei decizii, risc de pierderi pentru Săgetători
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
În timp ce Katy Perry e îndrăgostită lulea de Justin Trudeau, Orlando Bloom nu mai acceptă să aibă orice iubită
Presupusul iubit al Rodicăi Stănoiu dezvăluie, în sfârșit, adevărul despre relația lor. Marius Calotă spune cine moștenește averea de milioane de euro VIDEO
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Ce spune despre România un vlogger american ce a fost arestat în Rusia: Nu există nimic similar!