Braşov: „Vi s-au terminat cârnaţii? Hai la Bran să facem alţii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucatele au fost degustate de un juriu experimentat Foto: Bogdan Crăciun

Bucătarii s-au întrecut în a prepara fel de fel de bucate tradiţionale, care mai de care mai apetisante. Turiştii au fost încântaţi de guşa fiartă în zeamă de varză şi de rulada cu muşchi de porc

Nouă echipe de bucătari şi măcelari pricepuţi din Braşov, Prahova şi Argeş s-au întrecut în această dimineaţă la Bran. Cu toţii au vrut să arate că sunt cei mai buni în ceea ce fac. Concurenţii au avut la dispoziţie cinci ore pentru a prepara fel de fel de reţete care au fost apoi degustate de un juriu experimentat. 

Preparate tradiţionale

Pentru ca evenimentul să fie organizat ca la carte, „materia primă" a fost tăiată chiar în această dimineaţă. Bucătarii au preparat caltaboşi, cârnaţi, ruladă cu muşchiuleţ de porc, jumări, guşă fiartă în zeamă de varză şi sloi, un muşchi de porc pus în untură.

Pentru că produsele săţioase merg bine cu murături, maeştri bucătari au adus şi castraveţi sau gogoşari la saramură sau în oţet. Nu au lipsit nici garniturile de ceapă sau usturoi, aşa cum le place românilor. Toţi turiştii prezenţi au putut gusta preparatele care le-au lăsat gura apă. Şi pentru a nu lipsi voia bună, turiştii au putut sorbi şi pălincă sau afinată de casă. Mulţi au ales să bea şi câte un pahar de vin natural.

Secretul cârnaţilor delicioşi

Fiecare bucătar, prezent la concurs, are secretele lui. „ În primul rând este nevoie de un porc de casă pentru a prepara cârnaţi delicioşi. Usturoiul şi condimentele nu trebuie să lipsească. Foarte important este cum îi afumi. Trebuie lăsaţi câteva zile în afumătoare. Nu este bine să îi forţezi" a spus Ioan Itu, un bucătar de 37 de ani din Şinca Nouă.

Jumări de Codlea

Fiecare preparat în parte este făcut după reţete transmise din generaţie în generaţie. „ Avem o pastă de jumări făcută după o reţetă primită de la străbuni. Este deja renumită. După ce se fac jumările, se dau prin maşina de tocat şi se pun la borcan. Preparatul rezistă chiar şi doi ani" a spus Măriuţa Petruţa, o bucătăreasă de 42 de ani din Codlea.

Emoţiile aspiranţilor la premiul întâi vor lua sfârşit abia mâine, când vor fi acordate premiile. Cei mai iscusiţi bucătari vor primi sejururi la munte, trusouri de bucătar, medalii, cupe şi diplome. Organizatorii promit că, anul viitor, evenimentul va căpăta dimensiuni naţionale.

Mai multe pentru tine:
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Căini și pisici, mâncare potrivită. ”Meniul” PURINA® potrivit pentru prietenul tău blănos
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Prințesa Rajwa a dus moda din Iordania la Palatul Elysée din Paris! Întâlnire istorică cu Brigitte și Emmanuel Macron
Șefa FMI Kristalina Georgieva: „Puneţi-vă centurile. Incertitudinea a devenit noua normalitate”
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”