Surori de 14 ani, seduse pe Facebook și exploatate sexual de „iubi”. Verdictul judecătorilor

0
Publicat:

Patru persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea pentru că au pus pe picioare o vastă rețea de prostituție, folosindu-se de metoda „loverboy”, prin care au obținut peste 500.000 de lei.

Adolescentele erau obligate să se prostitueze de proprii concubini FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Brăila i-a condamnat pe 14 septembrie pe Adrian Valentin Crăciun, Gabi Stan, Petre Stanciu și Alina Tache la pedepse cuprinse între 3 ani și 8 luni și 5 ani și 8 luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de minori, proxenetism și act sexual cu un minor. În plus, instanța i-a obligat să le plătească la victimelor daune morale ce totalizează 140.000 de lei. Decizia instanței nu este definitivă.

Anchetatorii au stabilit că cei patru au exploatat sexual patru fete în perioada martie 2018 – aprilie 2021, dintre care trei aveau 14 ani la data faptelor, iar două erau surori, în timp ce a patra victimă avea 16 ani. Schema era simplă. Bărbații cunoșteau fetele pe Facebook sau prin cunoștințe, iar la scurt intrau în relații de concubinaj cu ele.

Profitau de starea lor de vulnerabilitate și de lipsa de experiență de viață pentru a le determina să se prostitueze. Ulterior, le forțau să își vândă trupul fie la stradă, fie în diverse apartamente din Brăila, unde le aduceau clienți. Când fetele nu aduceau suficienți bani, era amenințate și agresate fizic.

„În luna noiembrie 2018 a recrutat-o în scopul exploatării sexuale pe minora…, (în vârstă de 14 ani la data recrutării), profitând de starea de vulnerabilitate a acesteia, a inițiat cu ea o relație de concubinaj şi a adăpostit-o, iar în perioada noiembrie 2018 – aprilie 2021, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, i-a căutat clienţi pentru întreținerea de relaţii sexuale contra cost, a transportat-o la locurile în care erau întreţinute raporturile sexuale, a transportat-o pe șoseaua de centură a municipiului Brăila și în alte zone de unde erau recrutați clienți în vederea întreținerii de raporturi sexuale, a supravegheat-o în permanență şi-a însuşit sumele de bani obţinute de minoră în acest mod”, menționează procurorul de caz în rechizitoriu.

Pe 26 iulie 2019, tatăl uneia dintre copilele obligate să se prostitueze a sesizat Poliția, iar ulterior întreaga rețea de proxeneți a fost deconspirată. Toți patru și-au recunoscut faptele și au mers pe procedura de judecată simplificată ca să primească pedepse mai mici.  

Obligată să se prostitueze, deși era minoră și avea doi copii

Anchetatorii au descoperit și cazul uneia dintre fetele traficate de proxeneți, a cărei situație este de-a dreptul revoltătoare. Unul dintre proxeneți a intrat într-o relație de concubinaj cu adolescenta, iar după ce aceasta a născut doi copii, a obligat-o să se prostitueze. Tatăl fetei a încercat să o salveze din mâinile traficanților de carne vie, dar nu a reușit.

„Referitor la persoana vătămată …, aceasta a continuat să practice prostituția până în luna aprilie 2021, întreținând cu inculpatul și în prezent o relație de concubinaj, în urma căreia au rezultat doi copii. Pe parcursul acestei relaţii, minora a încercat de mai multe ori să fugă la domiciliul tatălui său, însă inculpatul a intervenit de fiecare dată, luându-și concubina acasă”, spune procurorul de caz.

De multe ori, proxeneții cheltuiau banii pe care fetele îi obțineau din prostituție pe jocuri de noroc, droguri și alcool. Tribunalul Brăila a dispus confiscarea  a peste 500.000 de lei de lei de la cei patru membri ai rețelei de proxenetism și trafic de persoane în contul sumelor de bani pe care le-au obținut în urma exploatării sexuale a minorelor.