Cimitirele din Brăila, raiul hoţilor. Cum a dispărut bustul din bronz al fondatorului primei şcoli de aviaţie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cimitirele brăilene, liniştea şi ordinea care ar trebui să domnească printre mormintele unde îşi dorm somnul de veci răposaţii nu există. Hoţii de fier vechi fac legea, furând toate componenetele metalice care le cad în mână. În plus, firmele tocmite să monteze cruci nu respectă nicio regulă.

Hoţilor le cad pradă inclusiv busturile de bronz ale unor iluştri înaintaşi. În urmă cu câţiva ani, a fost furat, din cimitirul „Sf. Constantin”, bustul generalului de divizie de aviaţie Ion Macri, întemeietorul primei şcoli militare de aviaţie din România.

Realizat din bronz masiv, bustul a ajuns la fier vechi şi nu a mai putut fi recuperat. La fel s-a întâmplat, tot în cimitirul "Sf. Constantin", cu bustul unui fost primar al Brăilei, N.V. Perlea, care era înregistrat ca bun de patrimoniu naţional şi care, de asemenea, este irecuperabil.

Pe lângă opere de artă, din cimitire se fură grilajele metalice din jurul mormintelor, hoţii ajungând până acolo încât sustrag candelele sau florile puse la căpătâiul răposaţilor. Haosul din cimitirele brăilene îmbracă, însă, şi alte forme, furturilor adăugându-li-se şi tupeul firmelor tocmite să realizeze monumente funerare.

Raidurile Poliţiei prin cimitire nu sunt eficiente în restabilirea ordinii  FOTO Florentin Coman

"Aşa-zisele firme autorizate să execute lucrări în cimitirele brăilene sunt total de capul lor. Pământul scos din gropi îl aruncă peste alte morminte sau pe alei, ce au ajuns să se înalţe chiar şi cu un metru peste cota iniţială. Se prepară manual beton pe alei, iar în urmă rămâne mizerie. Ambalaje ce au conţinut diferite materiale de construcţii sunt aruncate la întâmplare, prin tot cimitirul, iar resturi de pietriş, ciment, pământ, pietre, cruci şi postamente din dezafectări sunt zvârlite la întâmplare, peste alte morminte", spune un brăilean indignat de ceea ce vede în cimitirul unde îşi are rudele îngropate. Acesta a insistat să i se păstreze anonimatul.


Conducerea Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC) susţine că toate firmele ce desfăşoară lucrări în cimitire ar trebui să respecte nişte reguli foarte clare.

"Au un orar impus, între orele 8.00 şi 16.00, nu au voie să lase pământul în cimitir, nu au voie să prepare betonul în cimitir, piesele montate pe cavouri trebuie şlefuite la atelier, iar în situaţiile deosebite, când şlefuirea se poate face doar la faţa locului, mormintele învecinate trebuie protejate cu prelate", spune George Chiriţă, directorul adjunct al SUPAFLC.

"Vrem sesizări punctuale!"

Directorul Chiriţă recunoaşte, totuşi, că administratorilor cimitirelor le este destul de greu să urmărească fiecare firmă în parte, în condiţiile în care mai au şi alte atribuţii de serviciu. „Ne-ar fi de folos dacă persoanele care observă anumite abateri la firmele respective ne-ar aduce sesizări concrete, cu nume şi date de identificare, astfel încât să putem lua măsuri. Ceea ce putem face noi este să le retragem avizele de construire, iar dacă vor continua lucrările fără aceste avize firmele sunt pasibile de amenzi aplicate de Poliţia Locală. În ultimele luni am retras câteva avize, în baza unor reclamaţii primite de la cetăţeni”, afirmă George Chiriţă.

În ceea ce priveşte furturile din cimitire, conducerea SUPAFLC susţine că încearcă să prevină aceste fapte, în toate cimitirele existând paznici angajaţi. Totodată, agenţii Poliţiei Locale patrulează periodic pe aleile dintre morminte. Cu toate acestea, fenomenul furturilor nu poate fi stopat, în condiţiile în care hoţii acţionează cu predilecţie noaptea.

Citiţi şi:

Poliţia Locală Brăila a amendat cu câte 1.000 lei familiile de rromi care au aprins grătare într-un cimitir, de Paştele Blajinilor