La Botoşani se vând florile primăverii înainte de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu vreţi ghiocei?" se roagă tanti Domnica de trecătorii care aruncă în grabă o privire indiferentă. Coşuleţele frumos împletite de mâna ei nu merg la sufletul orăşenilor şi aşa hăituiţi de criză.

Domnica Ferbei din Corni  vine de trei-patru ori pe săptămână la piaţă. Se roagă de câte un vecin care vine în oraş şi îşi încearcă norocul. Acum, cât e vreme, mai pune lângă ghiocei şi gulioarele, atât de iubite în lumea satului pentru vitaminele pe care le conţin. Ştie regula. Se aşează pe trotuar, în calea trecătorilor, departe de ochii celor responsabili cu taxarea comercianţilor „indisciplinaţi" ce fug de tarabe şi împânzesc trotuarele pieţii.

„Nu vreţi ghiocei?" se roagă tanti Domnica de trecătorii care aruncă în grabă o privire indiferentă. Coşuleţele frumos împletite de mâna ei nu merg la sufletul orăşenilor şi aşa hăituiţi de criză.Încă din primăvară, femeia pune bulbii în pământ. Mulţi, foarte mulţi, câţi găseşte prin pădurile generoase din împrejurimi. Îi udă toată vara, iar printre două treburi în gospodărie împleteşte coşuleţele.

„ Iaca aşa! Le pun în pământ. Şi stau cât vrei. Am grijă si le ud şi acum, pe vremea asta vin la piaţă. Că de unde ghiocei acum, la vremea asta. Mai sunt care iau cadou sau care iubesc mult floricele astea. Din bani care îi fac mai iau şi eu nişte esenţă, stafide şi ce mai trebuie să fac cozonac la Crăciun, că vin nepoţii şi mamaia trebuie să aibă. Mai strâng un ban de moşneag că de unde să dai la copii, nu vezi ce vremuri grele? Mai ajutăm cât putem" spune tanti Domnica.

Citeşte şi: Cad tavanele la ANL-urile din Dorohoi: Un preot şi cei patru copii ai săi au scăpat cu viaţă ca prin minune