INEDIT! Faţadă cu sfinţi pe un bloc din Botoşani - FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoanele au cel puţin trei metri pătraţi

Un bloc din oraş a devenit loc de pelerinaj pentru mulţi dintre botoşănenii creştin-ortodocşi. Şi asta pentru că un tânăr de 30 de ani şi-a pus pe faţada blocului unde locuieşte două icoane gigant şi a pictat o cruce mare în mijlocul lor.

Nu se ştie de unde a  făcut rost tânărul de cele două icoane gigant, care fiecare are aproape trei metri pătraţi. Icoanele au fost ridicate şi instalate pe faţada blocului cu ajutorul unei macarale de către Raimond Ştefanov, un tânăr de 30 de ani care locuieşte împreună cu mama lui într-o garsionieră la ultimul etaj. Potrivit vecinilor, tânărul ceva mai retras şi extrem de religios. În urmă cu doi ani, după ce s-a reparat faţada, el a desenat pe peretele blocului o cruce înaltă de trei metri.

Văzând că locatarii nu se arată deranjaţi, Raimond le-a cerut aprobarea să pună pe bloc şi cele două icoane. Nimeni nu se aştepta ca acestea să fie atât de mari. „Nu ne deranjează. Până la urmă toată lumea a fost de acord cu picturile şi a semnat pentru asta. Un singur vecin, de la blocul alăturat s-a opus pentru că este de altă religie, iar icoanele sunt chiar în faţa geamurilor lui. Băiatul ăsta nu a făcut rău că le-a pus acolo. Este mai credincios şi asta a crezut el că este bine să facă pe peretele lui", a spus Adriana Livadaru, vecina lui Raimond.

Click pentru mai multe imagini

Trecătorii care au drum pe Aleea Zorilor rămân cu gura căscată când văd icoanele de pe bloc. Unii dintre botoşăenni vin special pe aici să vadă icoanele şi să se închine în faţa lor. „Este frumos. Decât pereţi mâzgîliţi cu tot felul de prostii, mai bine icoane. Eu mă şi închin cînd le văd.", ne spune Maria Vătavu, o femeie de 65 de ani,  cu frică de Dumnezeu.

Paradoxal, preoţii sunt cei care condamnă gestul tânărului credincios. Preoţii susţin că tânărul a încălcat regulile bisericeşti şi dă dovadă de fanatism.

„Nu poate fi permis aşa ceva. Doar pe biserică se pictează sfinţi. Aşa spune Erminia, regula picturii bisericeşti. Poate fi vorba şi de fanatism. Nu cred că a avut aprobarea Bisericii şi nici a autorităţilor locale să picteze aşa ceva pe pereţii blocului. Această lucrare atinge autoritatea Bisericii. Nu este bine.", a spus preotul preofesor, Ioan Diaconu.