Doctori cu care Botoşaniul se mândreşte: Radu Malancea, medicul care te pune pe picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Malancea este chirurg ortoped la Spitalul Judetean Botosani

Ortopedul Radu Malancea este unul dintre doctorii care au câştigat aprecierea cititorilor, a juriului de specialitate şi a redacţiei „Adevărul" în cadrul campaniei „Doctorii cu care Botoşaniul se mândreşte". În urma voturilor, medicul s-a clasat pe locul IV.

În 1990, la scurt timp după ce a terminat facultatea, ieşeanul Radu Malancea(52 ani) a avut de ales între oftalmologie, ORL şi ortopedie. A ales ortopedia pentru că, spune el în glumă, îi plăcea „şurubăraia".

Ortopedia a fost o mare provocare pentru că -şi amintea de vorbele unuia dintre profesorii din facultate, care spunea că, dacă în chirurgia generală este mai uşor să „ascunzi" o eventuală nereuşită, o mână sau un picior care nu sunt operate bine vor fi observate imediat.

  

Click aici pentru mai multe fotografii 

Proaspătul medic nu a mai stat mult pe gânduri şi a luat totul ca pe o provocare. „Cineva trebuie să o facă şi pe asta, mi-am zis atunci, şi pentru că-mi plăcea «şurubăiala» am decis: ortopedie, orice-ar fi", susţine medicul. Aşa că în 1995 a devenit medic specialist în chirurgie ortopedică.

A lucrat câţiva ani la spitalul din Roman, iar apoi, în 1999, a venit la Spitalul Judeţean Botoşani, unde a găsit o secţie de ortopedie la nivel medieval. "Am fost îngrozit. Nu exista în ditamai spitalul nici măcar o masă ortopedică. Mi-am «suflecat mânecile» şi am pus secţia pe picioare. Nu a fost deloc uşor, dar acum este cum ar trebui să fie", susţine chirurgul.

10.000 de operaţii 

Prima proteză de şold a montat-o unui pacient în 2003. Până atunci, astfel de operaţii se făceau numai la Iaşi. „Aş fi mincinos să spun că nu am avut emoţii. Dar mi-am dat toată silinţa, m-am pregătit mult înainte, aşa că a ieşit totul bine. Cea mai mare satisfacţie am avut-o când pacienta a venit să-mi mulţumească mergând pe propriile picioare", povesteşte medicul.

De atunci, doctorul Malancea a pus peste 300 de astfel de poteze. Medicul se mândreşte că, de când şi-a început activitatea, a operat peste 10.000 de oameni. În cei zece ani de când a venit la Botoşani, chirurgul ortoped a ajuns să fie căutat de bolnavi din toată ţara. „Dacă ţi-ai asumat răspunderea pentru sănătatea acelui om, trebuie să mergi până la capăt", spune doctorul Radu Malancea.

Mai multe pentru tine:
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit