Distribuitorul spirtului sanitar fabricat în Năsăud, ridicat de anchetatori. Acesta este cercetat pentru evaziune fiscală şi falsificare de produs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri s-a reţinut prima persoană în cazul spirtului sanitar Alcofarm, produs în Năsăud. Procurorii l-au ridicat pe distribuitorul substanţei, un cetăţean de origine iordaniană, asta după ce au avut loc descinderi în 18 locuinţe şi sedii de firmă.


Bărbatul este cercetat pentru evaziune fiscală şi falsificare unui produs. Iordanianul este acuzat că după ce a înlocuit etichetele de pe sticlele de loţiune de corp a comercializat produsul ca fiind alcool sanitar ce conţine 35% alcool etilic.

„În fapt, s-a reţinut că în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, învinuitul a pus în circulaţie şi a comercializat cantitatea de 66.126 de sticle de 0,5 litri alcool sanitar, contrafăcut, din categoria produselor biocide, de tipul „Alcofarm” – loţiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic. În vederea punerii în circulaţie a produsului respectiv şi în scopul inducerii în eroare a consumatorilor, administratorul a aplicat pe eticheta produsului o compoziţie chimică falsă, mai exact alcool etilic cu o concentraţie de 35%,” susţin anchetatorii.

Cine stă în spatele controversatului spirt sanitar ce ar fi provocat 25 de decese şi vătămări corporale

Luna trecută societatea comercială Pet&Ady Trading SRL din Năsăud intra în atenţia inspectorilor OPC, după ce analizele arătau faptul că spirtul produs „Alcofarm” avea o concentraţie de alcool metilic peste 60.000 de grame per hectolitru. Inspectorii OPC, pe baza spuselor victimelor, cred că de vină pentru moartea şi vătămarea corporală a 25 de persoane din Bihor este spirtul produs la Năsăud.

Produsul a fost identificat în magazinele din judeţul Bihor şi retras încă din luna mai de la comercializare. Asta după ce trei persoane din localitatea Şilindru, judeţul Bihor, au decedat în urma consumului de spirt sanitar, care, potrivit apropiaţilor victimelor, este cel produs în Năsăud de firma Pet&Ady Trading SRL, societate comercială aflată în faliment încă din anul 2012.


Analizele efectuate la Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj la spirtul sanitar „Alcofarm” produs de firma năsăudeană au scos în evidenţă faptul că loţiunea de curăţare are o concentrare de alcool metilic de peste 60.000 de grame per hectolitru.


Numărul celor care au decedat sau s-au confruntat cu probleme de sănătate grave în urma consumului de spirt sanitar a ajuns în judeţul Bihor la 25. Ultima victimă a spirtului sanitar este un bărbat de 40 de ani din comuna bihoreană Mierlău, care a decedat weekend-ul trecut la Spitalul Judeţean din Oradea după ce s-a intoxicat cu loţiunea de curăţare.Potrivit surorii bărbatului, acesta ar fi consumat „Alcofarm”, spirtul sanitar produs în Năsăud.


„Avea acidoză metabolică severă, a orbit şi a intrat în comă profundă. În încercarea de a-i purifica sângele, s-au făcut patru şedinţe de hemofializă, dar nu a mai rezistat. Absolut toate organele i-au fost afectate iremediabil,” a precizat pentru Mediafax, Carmen Pantiş, medicul-şef al secţiei de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Oradea, unde a ajuns bărbatul.


În spatele spirtului sanitar fabricat la Năsăud se află Petru Bolfă, administratorul Pet&Ady Trading SRL,  societate comercială aflată în faliment de anul trecut. Aceasta nu este prima problemă pe care i-o aduce alcoolul lui Petru Bolfă, acesta mai fiind cercetat în trecut pentru contrabandă cu alcool, deţinere de alcool fără a avea etichete marcate corespunzător, precum şi înşelăciune privind calitatea mărfurilor.


Potrivit inspectorilor OPC, două loturi produse în 1 şi 2 iulie 2011 în fabrica de la Năsăud conţin alcool metilic. Surse apropiate omului de afaceri Petru Bolfă susţin însă că la fabrica de la Năsăud s-a produs alcool şi după intrarea în faliment a societăţii comerciale Pet&Ady Trading SRL.


Cum a ajuns alcoolul metilic în loţiunea ”Alcofarm”? Ei bine, alcoolul metilic avea rolul de a scădea costul de producţie, fiind adăugat, cel mai probabil, după ce procesul de producţie se încheia.

Vă mai recomandăm:

Spirtul sanitar produs în Năsăud face noi victime. Încă un bihorean şi-a pierdut viaţa după ce a consumat Alcofarm

Spirt sanitar „mortal” fabricat la Năsăud, retras de OPC de la comercializare. Parchetul din Bihor cercetează producătorul pentru ucidere din culpă