Bistriţa: Satul Nepos şi-a comemorat eroii anticomunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La invitaţia preotului Vasile Rus, Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) a organizat astăzi, în satul Nepos din comuna Feldru, un moment de comemorare a celor trei oponenţi ai comunismului, Leonida Bodiu, Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ. Aceştia au fost împuşcaţi de Securitate în vara lui 1949.

Manifestările au început la prânz, după slujba religioasă şi au constat în sfinţirea unei troiţe închinate eroilor anticomunişti şi în prezentarea, în premieră, a filmului documentar „Dealul Crucii". Pelicula a fost realizată de regizorul Nicolae Mărgineanu şi prezintă cazul crimelor săvârşite de Securitate în vara lui 1949 la Nepos. Filmul a putut fi urmărit la căminul cultural din Nepos. La eveniment a participat şi Marius Oprea, respectiv Preasfinţitul Vasile Someşanul, episcopul vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului.

Rămăşiţele pământeşti ale victimelor au fost căutate şi deshumate de către arheologii CICCR în primăvara anului 2009. Osemintele acestora au fost reînhumate împreună, la dorinţa urmaşilor, în cimitirul central din Bistriţa.

În urmă cu 61 de ani, trei bărbaţi de pe Valea Someşului (Leonida Bodiu, Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ)  au fost executaţi de trupe ale Securităţii din Bistriţa într-o poieniţă din Nepos, în locul numit de săteni „Dealul Crucii". Trupurile lor neînsufleţite au fost aruncate atunci într-o groapă comună.