Bistriţa : Portret/ Alexandru Câţcăuan , un jurist la cultură
0Este directorul Casei de Cultură a Sindicatelor şi, de când se ştie, i-a plăcut să se implice în viaţa culturală a oraşului.
Alexandru Câţcăuan s-a născut la Târlişua şi a crescut în satul Şendroia. Satul natal este acum oaza sa de linişte, aici se regăseşte. Oamenii simpli de aici, credinicioşi şi care au o anumită inocenţă, îi dau o stare de bine. A urmat şcoala Populară de Artă, secţia artă fotografică, dar şi Facultatea de Drept. A ales să rămână în fruntea unei instituţii care are ca principală procupare cultura, deşi, la un moment dat, a cumpănit spre profesia de jurist. „Cred că munca pe care o face fiecare nu depinde de pregătirea pe care o are. Eu am urmat facultatea de Drept, însă nu profesez pentru că îmi place mai mult să mă ocup de Casa de Cultură a Sindicatelor. Mi-ar fi plăcut şi meseria de apărător al dreptăţii pentru că întodeauna am suferit când cineva a fost nedreptăţit, dar cultura mi-a fost mai aproape de suflet”, povesteşte Alexandru Câţcăuan.
Sub conducerea lui s-au derulat 23 de ani din existenţa şi activitate a Casei de Cultură a Sindicatelor şi a ansamblului folcloric „Codrişorul”, una dintre cele mai longevive şi valoroase formaţii folclorice din Nordul Transilvaniei. Anul acesta, atât Casa de Cultură cât şi ansamblul „Codrişorul” împlinesc 40 de ani , aniversare care l-a antrenat pe director să creeze un material despre activitatea acestora şi să fie foarte mândru. Directorul îşi aminteşte cu drag de reuşitele ansamblului, de-a lungul anilor, şi se bucură că a contribuit la evoluţia sa. „Ansamblul s-a înfiinţat în urmă cu 40 de ani din iniţiativa unor oameni cu suflet, în timp, acesta şi-a propus să menţină vie tradiţia populară în acest binecuvântat colţ de ţară românească. Succesele ansamblului au fost numeroase. De exemplu, toată lumea îşi aminteşte de distincţia «Colierul de aur» de la Dijon din 1985, cea mai înaltă distincţie oferită la cel mai mare festival Folcloric din Europa. Cred că în cei 40 de ani de activitate necontenită ansamblul s-a impus atât pe plan local, cât şi pe plan naţional şi internaţional, ca fiind una dintre cele mai valoroase formaţii folclorice din nordul Transilvaniei”, povesteşte mândru directorul.
În fiecare an, activitate sa constă în organizarea de evenimente culturale pentru bistriţeni. Este un fel de om din umbră, se ocupă de toate detaliile şi reuşeşte să organizeze evenimente de calitate cum ar fi festivalul „Mărul de Aur”, „Colocviile George Coşbuc” şi „Saloanele Liviu Rebreanu”. Face acest lucru cu pasiune şi dăruire şi, uneori, timpul îi trece atât de repede, încât stinge lumina şi închide uşa la birou la ore târzii în noapte. „Când mă ocup de o activitate culturală, uit de tot din jurul meu şi vreau doar să fac un lucru de calitate pentru că nu are rost să investeşti efort, inteligenţă şi bani în lucruri care nu strălucesc. Am ajuns chiar să îmi neglijez familia pentru ca ceea ce îmi propun să fac să iasă bine. Uneori, soţia îmi spune că m-am însurat cu Casa de Cultură”, mai spune Alexandru Câţcăuan, zâmbind.
Ce-i place
Lui Alexandru Câţcăuan îi place foarte mult să călătorească , îi plac satele româneşti autentice. Iubeşte să aibă permanent contact cu oamenii. „Nu am linişte dacă nu sunt căutat de prieteni, de scriitori de artişti”, afirmă directorul.
Ce nu-i place
Directorului nu îi plac murdăriile din sistem şi din societatea. Nu îi plac răutăţile şi lucrurile rele pe care oamenii şi le fac unii altora.
Întrebare şi răspuns
Cu ce planuri de viitor intraţi în acest an aniversar?
Sper să reuşesc să duc la capăt tot ceea ce mi-am propus şi nu mi-am propus puţine. Cel mai important lucru pe care vreau să îl realizez în această această toamnă este finalizarea proiectului şi studiul de fezabilitate pentru accesarea de fonduri europene de reabilitare a clădirii în care funcţionează instituţia.
Profil:
NĂSCUT: 23 martie 1954, Târlişua
EDUCŢIE: Facultatea de Drept
EXPERIENŢĂ: 35 de ani în domeniul cultural
FAMILIE: Căsătorit, un fiu