Bistriţa: Ghid de oraş - Prăjituri după un reţetar din 1864

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Ghid de oraş - Prăjituri după un reţetar din 1864

Cofetăriile din oraş ascund reţete şi specialităţi inedite. De la ingredientele naturale mixate după un reţetar din 1864 până la parăjiturile „zeilor”, făcute după reţete greceşti, toate se găsesc la cofetăriile din Bistriţa

Dacă nu aţi mai simţit de mult gustul unei prăjituri într-o ambianţă specială, e timpul să daţi o tură pe la cofetăriile din oraş. Aveţi de ales între tradiţie şi modernitate – între nostalgia prăjiturilor după reţetele „bunicii” şi ineditul unor experimente „dulci” exotice şi îndrăzneţe.

Povestea reţetarului de la Perla

Perla este cofetăria copilăriei bunicilor noştri, unde pe vremuri se bea nechezol în loc de cafea. Genica Stanciu, actuala proprietară a cofetăriei, are 62 de ani şi îşi aminteşte de cofetărie de când era o copilă. Mai târziu, când a lucrat ea însăşi acolo, primul proprietar al cofetăriei avea 87 – 88 de ani şi venea în fiecare zi la cofetărie cu flori. Dar într-o zi i-a adus  un cadou pe care nu avea să-l uite niciodată: un reţetar din 1864. După acesta se prepară încă prăjiturile  de la Perla. „E singura cofetărie care lucrează cu ingrediente naturale, nu cu prafuri şi aditivi. Foile sunt de casă, cremele sunt de casă, mierea de albine e miere de albine, nucile sunt nuci, gemurile şi dulceţurile sunt făcute de noi”, spune Genica. Specialitatea casei la Perla este prăjitura „Perla”, care se face doar  iarna, şi conţine fructe confiate, în sepcial, portocale, atât coaja cât şi miezul.

O dată la şase luni se schimbă reţeta


În timp ce Perla este recunsocută pentru tradiţia ei, lanţul de cofetării  Cristina este exact contrariul. Obiectivul echipei care lucrează aici este să schimbe specialităţile o dată la şase luni şi să vină tot timpul cu noutăţi. Ultima dată, aceştia au scos pe piaţă o linie de prăjituri după reţete greceşti, învăţate chiar de la un cofetar din ţara zeilor. Trufe, ambasador, prăjitura cu iaurt şi căpşuni, crema royal, baclava, profiterol se numără printre specialităţile care pot fi gustate la „Cristina”. Specialitatea casei este Tortul „Amalia”, cu ciocolată, vişine şi charlotă de cafea.  
„Deviza noastră este calitatea şi  materia primă naturală. Încercăm să ne formăm o echipa de cofetari tineri. Vrem să ne distingem şi încercăm să fim mai mult decât ce este pe piaţă”, spune Cristina Istrate, proprietara lanţului de cofetării.        
Foto: Prăjiturile cofetăriilor din oraş au poveştile lor

Mai multe pentru tine:
Zodii binecuvântate de Dumnezeu în următoarele 2 luni. De ce vor avea parte acești nativi
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Venită parcă din basme, e prințesa europeană care a cucerit Gala Premiilor Nobel. A strălucit în rochie de zână, cu o tiara deosebită
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Scandal uriaș în Corbeanca. Copiii primesc mâncare de la firma consiliului local la un preț peste lege. Părinții, obligați să semneze contracte. Firma a funcționat fără autorizație de catering: „Își bat joc de copii”
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Martorul care poate înclina balanța anchetei. Rolul neașteptat al fostei menajere în cazul morții Rodicăi Stănoiu
Ce spune despre România un vlogger american ce a fost arestat în Rusia: Nu există nimic similar!