Bistriţa: Frate şi soră, olimpici internaţionali la matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius şi Ingrid Onul din Beclean sunt doi fraţi care, de ani buni, urcă pe podiumurile celor mai titrate concursuri şi olimpiade internaţionale de matematică din lume. Amândoi sunt pregătiţi de aceeaşi profesoară, Lia Săplăcan, care crede că fraţii Onul ar face performanţă în orice domeniu. Părinţii lor sunt copleşiţi că, de la an la an, medaliile de aur ale copiilor se înmulţesc.

Darius şi Ingrid Onul, doi fraţi din Beclean, au obţinut medaliile de aur la Concursul Internaţional de Matematică „Clock-Tower School", unul dintre cele mai prestigioase din lume, desfăşurat săptămâna trecută la Râmnicu Vâlcea. Ei au fost cei mai buni dintre peste 500 de tineri din toată lumea care au participat la acest concurs cu rang de olimpiadă internaţională. Performanţa fraţilor Onul vine să întărească reuşitele de la concursurile şi olimpiadele internaţionale anterioare. Ei sunt îndrumaţi de aceeaşi profesoară, Lia Săplăcan. Darius Onul are 18 ani, este în clasa a XII-a a Colegiului Naţional „Petru Rareş" din Beclean, iar sora sa, Ingrid Onul, are de 13 ani, e în clasa a VII-a, la acelaşi colegiu.

„Sunt elevi foarte harnici, dornici de afirmare care, cred eu, ar excela în orice domeniu. Au note foarte bune la toate materiile. Performanţele lui Darius au fost un imbold pentru sora lui, dar şi pentru ceilalţi copii din clasă", susţine Lia Săplăcan.

Facultate în SUA

Darius Onul nu credea că se va număra printre medaliaţi deoarece concursul a fost foarte greu şi, în ultima perioadă, s-a concentrat mai mult asupra cererilor de înscriere la facultăţi de profil din America. "Nu mă aşteptam să obţin medalia de aur fiindcă am fost mai ocupat cu aplicaţiile pentru universităţile din SUA şi nu am reuşit să mă pregătesc cât mi-aş fi dorit", povesteşte olimpicul.

Pentru Darius, matematica nu este doar o pasiune care l-a ajutat să-şi dezvolte o gândire corectă şi rapidă, ci şi baza viitoarei sale profesii, de consultant economic sau cercetător în domeniu. "Voi studia în SUA deoarece acolo am mai multe oportunităţi. În plus, valoarea recunoscută a universităţilor americane este incomparabilă cu cea a celor din România, care, conform topurilor, nu intră nici în primele 500 de universităţi din lume", explică Darius.

„Matematică e un fragment din ceea ce sunt"

El e foarte mulţumit că sora sa îi calcă pe urme. Împreună au obţinut numeroase medalii la concursuri internaţionale. La cel de la Râmnicu Vâlcea, Ingrid a câştigat trei premii: aur la proba individuală, bronz la proba tip baraj la categoria de juniori şi menţiune la proba "La Ceas". "Cu fiecare problemă rezolvată mă simt fericită de parcă aş rupe orice barieră. Matematica e un fragment din ceea ce sunt şi nu voi uita asta niciodată", afirmă Ingrid Onul.

Părinţi copleşiţi

Mama celor doi, Gabriela Onul, 46 de ani, farmacist, este mândră de ce au realizat copiii ei. "Uneori sunt frustrată că Darius şi Ingrid aparţin unui colegiu şi unui judeţ care nu a fost obişnuit, în ultimii ani, cu astfel de rezultate şi, probabil, de aceea nu îi sprijină întotdeauna", crede mama olimpicilor.