Secretul cafelei perfecte. Cum se prăjesc boabele ideale, care n-au nevoie de zahăr după fierbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blamată de unii, indispensabilă pentru alţii, cafeaua a fost şi va fi mereu acel ”mic păcat nevinovat” de care ne bucurăm majoritatea dintre noi în fiecare dimineaţă. Mai amară sau mai dulce, specialiştii ne dezvăluie secretul unei cafele care poate fi consumată fără zahăr.

În cafenelele obişnuite se prepară, în general, cafeaua ”standard”, sau ”comercială”, cum spun specialiştii, unde atât prăjirea cât şi prepararea este standardizată. În cele de specialitate se acordă o mai mare atenţie atât modului de preparare, cât şi modului de prăjire.

Specialiştii spun că în prăjire stă secretul pentru a obţine o cafea care să nu aibă nevoie de zahăr, de aceea cei care vor să prepare cafeaua de specialitate evită aparatele de prăjire automate şi le preferă pe cele care permit utilizatorului să controleze indicii de natură olfactivă şi vizuală.

”Atunci când prăjesc cafeaua nu mă iau doar după miros, ci şi după aspect. Cafeaua conţine în mod natural compuşi de zahăr, dar dacă este arsă, devine amară. Cu cât se prăjeşte mai mult, capătă un gust amărui. O prăjire uşoară va face o cafea un pic mai acidă, dar foarte fructată”, explică Răzvan Iagamoş, proprietarul unei cafenele de specialitate. 

El mai arătat că prăjirea cafelei durează circa 11-12 minute, însă totul depinde de altitudinea la care a fost cultivată cafeaua, pentru că cu cât a fost cultivată la o altitudine mai mare, cu atât bobul de cafea are o densitate mai mare şi necesită o temperatură mai mare de prăjire. De exemplu, cafeaua cultivată la 2.000 de metri altitudine nu va fi prăjită la fel ca şi cea cultivată la 600 de metri altitudine, pentru că boabele cultivate aici nu sunt suficient de dense ca să suporte temperatura celei din prima categorii şi astfel va deveni prea arsă şi, prin urmare, cu un gust amărui, care va necesita mai mult zahăr.

După ce boabele sunt puse în cuptor, mai explică specialistul în cafea, pe măsură ce creşte temperatura, boabele de cafea îşi vor schimba culoarea din verde în galben, portocaliu, până spre maro. ”Acum începe să se formeze şi aroma, dacă mirosim boabele în acest moment, ele au un miros ce seamăn cu cel de iarbă, fân şi în final, de pâine proaspăt prăjită. Un proces important are loc în acest timp, când se schimbă culoarea cafelei: se stabilizează compuşii de zahăr şi, în final, gustul dulce al cafelei. Dacă încerc să prelungesc acest proces, voi avea în final un gust mai dulce pentru cafeaua mea”, mai explică el.

Când cafeaua îşi schimbă culoarea din portocaliu în maro şi începe să pocnească, e semn că a venit momentul să fie scoasă din cuptor. ”Cafeaua pocneşte asemănător cu pop-cornul, asta pentru că apa, care se află în cafea, în interiorul bobului, la temperatură mare, se evaporă, producând acest sunet. După aceea, toate boabele se opresc din pocnit, se termină această fază -  first crack - şi voi scoate cafeaua din cuptor, pentru că dacă nu opresc la timp procesul de prăjire, zahărul din interior se caramelizează, cafeaua devenind amară”, mai explică el.

Cafenelele de specialitate ne pun la dispoziţie nu doar cafea prearată, ci şi pentru acasă, proaspăt prăjită (măcinată la cerere), însă preţul ei este mai mare decât cel al cafelei standard. Cu toate acestea, e o experienţă care merită încercată măcar  dată.

Mai puteţi citi:

Cât e adevăr şi cât e mit în privinţa alergiilor solare - explicaţiile medicilor

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului