Cum putem scăpa de paraziţii care ne pun în pericol sănătatea: deparazitarea anuală, explicată de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paraziţii trăiesc pe seama unui organism viu, iar cel al omului nu face excepţie. Aceştia consumă energia şi elementele nutritive ale gazdei lor.

Mulţi dintre noi ne-am confruntat cu problema paraziţilor interni, cel puţin în copilărie. Specialiştii însă spun că aceşia nu dispar nici la maturitate, iar un oranism uman poate avea chiar şi până la câteva zeci de paraziţi. De aceea, spun ei, o deparazitare internă este absolut neceară, cel pun o dată pe an.

Paraziţii inestinali, spre exemplu, pot trăi foarte bune într-un colon care nu este curăţat, iar toxinele pe care le elimin ei otrăvesc, treptat, organismul. Acete toxine afectează sistemul nervos central şi cauzează stări de nervoziate sau iritiabilitate. De asemenea, vor duce la scăderea în greutate a gazdei. Aceştia sunt foarte greu de descoperit, deoarece imită simptomele unor boli comune.

Viermii plaţi, cunoscuţi ca şi cei mai vechi parazii inestinali, nici măcar nu generează vreun simptom. Viermii inelaţi, sau nematodele, pot parazita organismul uman şi în stadiul de larvă. Aceştia unt întâlniţi ce mai adesea la copii, iar sursa inecţiei este de obicei o altă persoană. Tocmai de aceea este extrem de importantă igiena. Insuficienta spălare pe mâini după folosirea toaltei poate duce la răspândirea oălor, ca au avut ocazia să ajungă din zona rectală, sub unghii. Acestea se pot transmite de acum şi prin aşternuturi sau prin obiecte care au fost contaminate. La fetiţe, sre exemplu, oxiurul poate pătrunde în uter, unde produce o inflamaţie a mucoasei uterine. De asemenea, în special la fetiţe, prezenţa acestui parazit poate duce la dureri stomacale, ameţeală, vomă sau udarea nocturnă a patului, agitaţii, insomnii sau nevroze.

Ce boli pot să apară din cauza paraziţilor

Deparazitarea cel puţin o dată pe an este mai mult decât necesară, spune Lena Coteţ, nutriţionist.Ne deparazităm cânii şi pisicile, dar pe noi foarte rar sau niciodată. Ca să fim sănătoşi, avem nevoie strictă măcar o dată pe an sau la şase luni de o deparazitare, altfel apar peste ani boli grave şi foart grave. După biologul Hulda Regehr Clark, paraziţii şi candida sunt principala cauză a apariţiei cancerului. Omul este infestat masiv cu paraziţi (peste 100 de tipuri)”, mai spune ea.

Aceasta mai arată că alimentele care favorizează dezvoltarea paraziţilor sunt dulciurile, lactatele şi carna insuficient pregătită. De asemenea, mai spune că prezenţa paraziţilor se manifestă printr-o serie de simptome specifice. ”Dureri în jurul ombilicului, anemie, astenie, prurit (anal, în tălpi sau la nas), eozinofilie (afecţiune în care cantităţi anormal de mari de eozinofile se găsesc în sânge sau în ţesuturile corpului), erupţii cutanate, lipsa poftei de mâncare, tuse, diaree, gaze, pierderi în greutate, vomă, dificultăţi de respiraţie, candidoze”, mai explică ea.

Prezenţa paraziţilor în organism ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece poate da o serie de boli grave, după cum mai semnalează nutriţionista Lena Coteţ. ”Probleme cardiace, musculare, neurologice, intestinale, malabsorbţia nutrienţilor, pierderi de sânge prin tractul gastro-intestinal, probleme de creştere, scăderea imunităţii. Şi nu doar atât, ci vorbim şi de boli foarte grave”, mai explică ea, arătând că ultimele cercetări în domeniu au stabilit o asociere înte prezenţa diferitelor tpuri de paraziţi în organism şi afecţiuni oarte grave precum cancer, diabet, Alzheimer sau depresii, schizofrenie, boli de inimă, boli de ficat, transpiraţii nocturne. De asemenea, cunoscutele cearcăne sunt atribuite tot paraziilor interni.

Cum se transmit paraziţii şi cum facem deparazitarea

”Paraziţii se transmit prin lipsa igienei, mai ales nespălarea pe mâini. Carnea neprelucrată termic suficient, din aer, apă, cereale ţinute în hambare peste care umblă şaoreci, şobolani, de la animale cu păduchi şi purici”, explică Lena Coteţ. Tot ea adaugă că deparazitarea se poate face cu o serie de tatamente naturiste, însă fără a le elimina pe cele ale medicinei tradiţionale. Doar că, precizează ea, medicamentele de sinteză sunt extrem de toxice şi dau multe efecte adverse.

Pentru deparazitare sunt necesare circa 3-4 săptămâni de tratament, timp în care trebuie să excludem lactatele, zahărul, carnea, cafeaua. În toată această perioadă e necesară o atenţie mărită la igienă. ”Putem folosi de exemplu Propolos sau diverse produse naturiste care se găsesc pe piaţă, dar sunt foarte utile şi usturoiul, leurda sau tinctura de leurdă, morcovi, salate şi sucuri, orezul integral înghiţit întreg, uleiul de alune, seminţele de dovleac, cimbrişorul de câmp, frunzele de prun, cartofii fierţi şi peste ei se pune ulei de nucă, trei-fraţi-pătaţi, pătrunjelul, ţelina extrctul de nucă neagră, B complex, zinc, seminţe de fenicul, ananas crud, suc de papaya etc. Trebuie ştiut însă că, în momentul în care începem deparazitarea, trebuie să o facem toţi din casă, pentru că altfel ne infestăm din nou”, mai menţionează ea.

Important de remarcat că, orice fel de regim de deparazitare aţi vrea să începeţi, este util să vă adresaţi întâi unui medic, pentru că aţi putea fi alergic la anumite produse naturiste.

Mai puteţi citi:

Inundaţii la Târgu Lăpuş. 20 de persoane evacuate, altele două, surprinse de viitură în mijlocul apei