Primarul Bacăului, arestat la domiciliu pentru 30 de zile de Tribunalul Bacău. Romeo Stavarache, internat în spital, ar putea fi suspendat din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tribunalul Bacău s-a judecat, joi, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, de arestare preventivă a primarului Romeo Stavarache, pentru încălcarea prevederilor dispuse prin controlul judiciar. Judecătorul a decis ca edilul Bacăului să fie plasat în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Stavarache a făcut deja contestaţie, prin avocatul Antoniu Obancia.

Romeo Stavarache este arestat la domiciliu pentru următoarele 30 de zile, potrivit deciziei luate astăzi de Tribunalul Bacău. Procurorul DNA Cristina Gavriliu a motivat cererea Parchetului ICCJ de arestare preventivă, pe baza denunţurilor şi mărturiilor scrise de Leonard Pădureanu, Ovidiu Popovici, Clementina Vinerică şi Victor Salomia care au afirmat că edilul a luat legătura cu ei în scris dar şi prin interpuşi. Singura mărturie favorabilă edilului, luată însă cu rezerve, a fost a consilierului primarului, Bogdan George Duţă. Acesta a afirmat că la şedinţa din 31 august, a Consiliului Local Bacău, li s-a interzis accesul lui Leonard Pădureanu şi Clementinei Vinerică tocmai pentru a nu fi încălcate dispoziţiile controlului judiciar.


O pledoarie bine argumentată a avut şi avocatul Antoniu Obancia, care a arătat că Pădureanu, Vinerică şi Salomia nu sunt martori în dosar, în adevăratul sens al cuvântului şi că mărturia lor, în dosarul de luare de mită a fost luată deja în faza de urmărire penală. Prin urmare, întreg procesul nu are de suferit chiar dacă edilul ar fi luat legătura cu ei. Apărătorul lui Stavarache a făcut referire şi la lipsa procedurii din partea DNA, care a cerut schimbarea controlului judiciar, printr-un simplu proces verbal, doar pe baza unor mărturii, unele din ele luate de un comisar de poliţie fără ordonanţă de delegare din partea procurorului. „Instanţa a admis în parte cererea procurorilor DNA, în sensul că s-a dispus arestul la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Nu pot comenta decizia, nu avem încă motivaţia. Dar argumentele expuse în instanţă stau în picioare. Domnul primar a contestat decizia Tribunalului“, a precizat, pentru ziaul Adevărul, avocatul Antoniu Obancia.
În cazul în care Curtea de Apel va respinge contestaţia primarului Stavarache, acesta va fi suspendat din funcţie de Instituţia Prefectului.