Foto Osemintele unor soldați din Primul Război Mondial, găsite într-o pădure din Bacău. Au fost descoperite de un detectorist FOTO

0
Publicat:

Detectoristul Vasile Boboc din Bacău a descoperit, din întâmplare, osemintele a trei ostași ruși și a unui austro-ungar, care au căzut în luptele din Primul Război Mondial, în pădurile comunei Dofteana (Bacău).

Vasile Boboc a găsit osemintele a patru soldați dispăruți în Primul Război Mondial FOTO Vasile Boboc

Băcăuanul Vasile Boboc, căutător al obiectelor metalice, a găsit până acum osemintele a peste 60 de soldați, dați dispăruți în urmă cu mai bine de un secol.

Descoperirea făcută de Vasile Boboc a avut loc într-o zonă montană, la 12 kilometri distanță de satul Hăghiac, la cota 637, în zona cunoscută sub numele de Poiana Clejei, la poalele muntelui Șandru.

Apartenența osemintelor a fost stabilită după muniție și nasturii de la hainele militare găsite la fata locului.

„Detectoristul a sunat la 112, iar în zonă s-au prezentat organele competente pentru a ridica muniția și osemintele. În zona comunei Dofteana, în perioada Primului Război Mondial, s-au dat lupte crâncene între armatele rusă, germană și austro-ungară, iar în urma acestor conflicte s-au găsit multă muniție și obiecte militare, dar și schelete ale soldaților din acea perioadă. Artefactele au fost predate organelor competente, pe bază de proces verbal. În zona este marcat un traseu turistic Dofteana-Slănic Moldova“, a precizat Petru Done, jurnalist și secretar al Cultului Eroilor Bacău.

Vasile Boboc este unul dintre cei mai prolifici detectoriști de metale din țară și colaborează cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, dar și cu Jandarmeria Română. Obiectele descoperite de el au fost expuse la sediul MAI din București.

„Descoperirea senzațională de acum aruncă o nouă lumină asupra istoriei noastre și ne aduce aminte de sacrificiile și tragediile trăite de oamenii care au luptat în războaiele trecute. Colaboratori mei sunt muzeograful Alin Radu și profesorul, doctor în istorie, Laurențiu Ciuriș”, afirmă Vasile Boboc.

La 4 decembrie 2022, același detectorist a găsit 11 schelete ale unor soldați români din Regimentul 80 Infanterie.

Odată cu ele au fost găsite obiecte personale și armele folosite de aceștia în luptă. Pe linia frontului din județul Bacău, în anii 1916-1917, și-au pierdut viața peste 100.000 de soldați români, ruși, austrieci, maghiari și germani.

În județ sunt mai multe cimitire internaționale ale eroilor, unde sunt îngropate osemintele a zeci de mii de oameni.