Diferenţele între fasolea albă şi cea roşie. „Culoarea roşu aprins apare tocmai datorită antioxidanţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fasolea este o sursă de sănătate, indiferent de tipul ales. Foto: click.ro

Fasolea albă este mai des folosită în bucătăria românească decât cea roşie. Cu toate acestea, medicii nutriţionişti spun că fasolea roşie ar trebui consumată mai des datorită numărului ridicat de antioxidanţi.

Dacă ar fi să alegem între fasolea albă şi cea roşie şi ne-ar interesa beneficiile asupra sănătăţii organismului nostru, ar trebui s-o alegem pe cea roşie, arată experţii.

Nutriţionistul arădean Sorin Balaban spune că fasolea uscată are numeroase beneficii pentru sănătate. “Indiferent de tipul pe care îl folosim pot să vă spun că fasolea are un conţinut ridicat de proteină vegetală. Faţă de fasolea albă, cea roşie conţine în plus antioxidanţi. Aceştia încetinesc îmbătrânirea celuleor, luptă împotriva cancerului etc. De altfel, culoarea roşu aprins apare tocmai de aici, de la aceşti antioxidanţi. În plus, conţinutul de enzime al boabelor roşii de fasole le face mai apreciate, aceastea ajutând la buna funcţionare a intestinelor”, spune Sorin Balaban.

Dacă discutăm cu un bucătar, despre ce tip de fasole să utilizăm la mâncăruri, lucrurile stau puţin diferit. Bineînţeles părerile sunt împărţite, precum gusturile. Bucătarul arădean Adrian Pop spune că preferă să foloasească fasolea albă la ciorbe şi la mâncarea frecată, iar pe cea roşie la mâncarea scăzută.

“Sunt trei feluri importante în care gătim fasolea boabe: ciorbă, scăzută şi frecată. Eu unul prefer ca cea albă să fie folosită la ciorbe şi la fasolea frecată, iar cea roşie la fasolea scăzută cu afumătură. Explicaţia mea este una cât se poate de simplă şi reprezintă un argument absolut. Atât la prepararea ciorbelor, cât şi la fasolea frecată utilizăm boia şi legume de culoarea roşie mai des. Mă refer aici la roşii şi ardei. Nu în aciaşi măsură le folosim atunci când gătim fasolea scăzută cu cârnaţi sau altă afumătură. În acest ultim caz prefer să utilizez fasolea roşie. Nu trebuie luat ca exemplu de urmat, ceea ce am afirmat este modul meu de a prepara fasolea. Să nu credeţi că dacă le folosim altfel mâncarea nu va mai fi la fel de gustoasă”, spune bucătarul arădean Adrian Pop.

Vă mai recomandăm:

Cea mai simplă reţetă de mâncare de ciuperci

Mâncare de cartofi cu cimbru şi carne de porc

Mai multe pentru tine:
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online