Mănăstiri amendate de ISU pentru nereguli privind securitatea la incendii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman a verificat mănăstirile din judeţ în cadrul unor controale care au vizat securitatea la incendii. Trei dintre lăcaşurile controlate s-au ales cu amenzi de sute de milioane de lei vechi.

Efectul ” Colectiv” s-a răsfrânt şi asupra mănăstirilor şi bisericilor care au fost controlate de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman în ceea ce priveşte securitatea la incendii. Lăcaşurile care nu au avut documentele privind securitatea la incendii în regulă sau  le-au lipsit dotările impuse de lege, pentru evitarea unui eventual incendiu, s-au ales cu amenzi.

Este cazul Mănăstirii Adămeşti din comuna Nanov. Mănăstirea de călugări a fost verificată luna trecută de inspectorii de la ISU Teleorman. În urma controlului, lăcaşul s-a ales cu o amendă în valoare de 500 de milioane lei vechi. Stareţul mănăstirii, nemulţumit de sancţiunea primită a contestat în instanţă decizia ISU , cu speranţa că va scăpa de amendă.

De controale şi amenzi nu au scăpat nici mănăstirile din Drăgăneşti Vlaşca. După ce au controlat lăcaşurile, reprezentanţii ISU a aplicat şi aici amenzi, pentru lipsa documentelor şi dotărilor necesare în ceea ce priveşte securitatea la incendii. Mănăstirea de călugări de la Drăgăneşti Vlaşca s-a ales cu o amendă de un miliard de lei. La mănăstirea de măicuţe, pentru neregulile constatate, amenda a fost de 500 de milioane de lei vechi.

În cadrul controalelor efectuate de ISU pe linia securităţii la incendii au fost vizate:  starea instalatiilor electrice, amplasarea în interiorul lacaselor de cult a suporturilor utilizate pentru sustinerea lumnarilor aprinse în timpul slujbelor,  dotarea cu articole şi materiale necesare stingerii eventualelor incendii. 

Amenzile de la ISU au crescut cu 72,83%

Numărul sancţiunilor date de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pe linia securităţii la incendii a crescut foarte mult în ultimele luni.
În 2015, la nivelul Inspectiei de Prevenire din cadrul ISU au fost constatate un numar de 3284 deficienţe si încalcari  ale normelor de prevenire a incendiilor, din care 881 au fost înlaturate operativ, iar dintre aceste nereguli constatate, 1484 au fost sanctionate conform prevederilor legale.

”În constatarea şi sancţionarea contravenţiilor s-a evidenţiat o creştere cu aproximativ 72,83% a numărului amenzilor contravenţionale, ceea ce a antrenat creşterea cuantumului acestora si totodata evidentiaza exigenta manifestata de inspectori in actul de control in scopul atingerii obiectivului propus privind reducerea numarului de incendii”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman.