Efectele nebănuite ale cireşelor asupra sănătăţii. Întăresc organismul, combat migrenele şi ajută la ten. Împotriva căror boli te protejează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cireşele sunt fructele vedete ale lunii mai. Bogate în vitamina C, melatonină şi minerale, delicioasele cireşe sunt considerate de medici adevărate minuni pentru sănătate. Ajută la întărirea sistemului imunitar, combat durerile şi insomnia, ajută la prevenirea cancerului, sunt bune pentru piele şi ideale pentru diete.

Luna mai este luna delicioaselor cireşe. Medicii confirmă faptul că fructele vedete ale sezonului de primăvară au calităţi nebănuite, dincolo de gustul foarte bun. Pentru efectele benefice pe care cireşele le au asupra organismului uman, medicii recomandă consumul din belşug, în perioada în care pieţele sunt pline de cireşe.

„În primul rând, sunt fructe bogate în vitamina C şi este recomandat consumul pentru că ajută la întărirea sistemului umanitar. Conţinutul crescut de vitamina C ajută şi în astenia de primăvară, dar şi la răcelile de sezon”, susţine medicul generalist Radu Bulumac. Melatonina, polifenolii şi antocianinele, conţinute de cireşe, au efecte benefice asupra activităţii cerebrale”. Melatonina este un antioxidant cu efect benefic asupra sistemului nervos. Din acest motiv, cireşele sunt indicate celor care au insomnii, stări de nervozitate sau migrene”, mai spune medicul. 

Se spune că o mână de cireşe consumată seara, cu două înainte de culcare, are efect de somnifer natural. Alt efect pe care cireşele îl au asupra creierului este prevenirea demenţei sau a bolii Alzheimer.

Bune pentru dureri şi piele

Consumul de cireşe are efect benefic asupra migrenelor, durerilor de muşchi sau durerilor reumatice. Responsabil de combaterea durerilor şi de efectul de aspirină naturală este pigmentul antocianic din cireşe, cel care dă culoarea roşie a fructului. Consumul de cireşe este indicat şi după un efort fizic îndelungat, deoarece reduce tensiunea din muşchi.

Acelaşi pigment din cireşe este responsabil pentru efectul benefic pe care fructele le au în ceea ce priveşte reducerea riscului de boli de inimă şi diabet. ”Cireşele conţin vitamina A şi aceasta are efect benefic asupra pielii”, confirmă medicul Radu Bulumac.
 

Fructele-vedetă ale lunii mai sunt pline de minerale care au şi ele efecte benefice asupra sănătăţii. Mineralele din compoziţia cireşelor-potasiu, fier, zinc, cupru şi mangan- ajută la menţinerea unui ritm cardiac normal şi la o circulaţie sanguină sănătoasă. Antioxidanţii din cireşe au efect anticancerigen. Studiile au arătat că un consum pe termen lung protejează starea a celulelor din organismul uman.

Ideale pentru dietă

Cireşele conţin peste 75% apă, ele fiind unele dintre cele mai indicate fructe pentru curele de slăbire. 100 de grame de cireşe conţin doar 63 de calorii. În plus, fructele dau senzaţia de saţietate, datorită fibrelor solubile din compoziţie. Eficacitatea curei de slăbire pe bază de cireşe este sporită de efectul laxativ şi energizant al fructelor. O cură de slăbire cu cireşe permite consumarea a până la trei kilograme de cireşe pe zi,fără teamă de îngrăşare.

Ceaiul din cozi de cireşe este indicat în afecţiunile rinichiului

Nu numai fructele au efect benefic asupra organismului uman, ci şi cozile. Medicii recoamandă consumul de ceai din cozi de cireşe pentru afecţiuni ale rinichiului sau ficatului. Ceaiul din cozi de cirese se prepara dintr-un pumn de codite la 0,5 litri apă rece.

Contraindicaţii

Medicii atrag atenţia asupra faptului că cireşele nu pot fi consumate din belşug chiar de oricine. ”Persoanele cu sensibilitate gastrică şi cele care prezintă colită de fermentaţie trebuie să consume aceste fructe cu moderaţie”, mai spune medicul. Diabeticilor li se recomandă, de asemenea, atenţie la consumarea acestor fructe care, deşi nu sunt bogate în zahăr, au un conţinut ridicat de hidraţi de carbon şi pot afecta o dietă de diabet.