USR propune bugetare participativă la Alba Iulia. Unele investiţii ar putea fi decise de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filiala USR Alba a depus, joi, 15 noiembrie, la Primăria Alba Iulia, o propunere de amendament la bugetul pentru 2020 vizând participarea publică a cetăţenilor la luarea unor decizii privind cheltuirea banilor publici.

”Obiectivul iniţiativei vizează democratizarea modalităţii de luare a deciziilor de dezvoltare locală şi promovează participarea publică a cetăţenilor în scopul creşterii calităţii vieţii în oraş. Cu alte cuvinte, Bugetul Participativ presupune transferul către cetăţeni a responsabilităţii decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiţii al oraşului”, susţin reprezentanţii USR Alba într-un comunicat de presă.

Campania ”Tu decizi pentru Alba Iulia!” este apreciat ca fiind primul exerciţiu de buget participativ din Municipiul Alba Iulia şi urmează să se desfăşoare pe parcursul anului 2020. Potrivit iniţiatorilor, campania urmăreşte să asigure cadrul necesar atât pentru consultarea, cât şi pentru participarea în mod direct şi într-o manieră democratică a cetăţenilor în luarea deciziilor privind cheltuirea unei părţi din bugetul local. Astfel, membrii comunităţii se transformă, din simpli observatori, în protagonişti ai administraţiei publice locale.

Domeniile de aplicare vizate sunt: Infrastructura stradală: alei, trotuare, scuaruri şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educaţională; Infrastructură culturală; Infrastructura socială; Infrastructură de sănătate şi Oraşul digital (Smart City)

Calendarul campaniei:

Etapa 1: 01.02.2019-31.03.2019 – înfiinţarea „Grupului de Lucru Bugetar Participativ” şi

lansarea oficială a platformei web dedicate „Alba Iulia participă”;  

Etapa 2: 31.03.2019-15.05.2019 – Întâlniri la nivel de cartier în cadrul cărora cetăţenii sunt informaţi asupra modului în care decurge campania, bugetul alocat şi proiectele ce pot fi depuse de către cetăţeni.

Etapa 3: 15.05.2019 – 01.07.2019 – Propunerea proiectelor şi verificarea îndeplinirii cerinţelor minimale de eligibilitate şi respectiv validarea lor de către „Grupul de Lucru Bugetar Participativ”;

Etapa 4: 01.07.2019 – 15.08.2019 – Înscrierea online a proiectelor eligibile;

Etapa 5: 15.08.2019 – 30.09.2019 – Dezbaterea proiectelor, etapă ce presupune discuţii ce se vor desfăşura atât în mediul online cât şi la nivel de cartiere în legătură cu proiectele depuse;

Etapa 6: 30.09.2019 – 30.10.2019 – Votul proiectelor: aceasta presupune votul online al proiectelor avizate de către „Grupul de Lucru Bugetar Participativ”.

Etapa 7: 30.11.2019 – Publicarea proiectelor câştigătoare şi integrarea lor în bugetul de investiţii pe anul viitor; 

Etapa 8: Implementare din partea administraţiei şi monitorizare din partea „Grupului de Lucru Bugetar Participativ”. Indicat ar fi ca perioada de implementare a proiectelor să nu depăşească 24 de luni.

În România, Cluj Napoca a fost primul oraş în care s-a implementat conceptul de buget participativ începând din anul 2017, căruia îi este alocat un buget de 2 milioane de euro. Exemplul Clujului a fost urmat de Primăria Sibiu, tot la propunerea USR.  

Mai multe pentru tine:
Apropiat al lui Geoană, despre declarațiile lui Ciolacu la adresa adjunctului NATO: „De ce să nu moară și capra vecinului”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Dieta celei mai în vârstă câștigătoare a unui concurs de Miss. Cum de arată atât de bine la 60 de ani | VIDEO
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”