Un consilier local şi-a pierdut mandatul pentru că şi-a schimbat domiciliul în altă comună. Cum a vrut să revină în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria comunei întregalde

Un consilier local din comuna Întregalde şi-a pierdut mandatul de ales local după ce s-a mutat cu domiciliul într-o altă comună. Peste câteva luni a revenit cu domiciliul la Întregalde, dar nu şi-a mai putut salva postul de ales local. Pentru că a fost refuzat, fostul consilier a dat în judecată administraţia locală.

Tecşa Nicolae şi-a scimbat domiciliul, de la Întregalde, la Jidvei, în luna februarie 2019. 

Deoarece schimbarea domiciliului a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local Întregalde doar la începutul lunii septembrie 2019, consiliului local ii revine a sarcina de a adopta in prima şedinţa desfăşurată după apariţia evenimentului, respectiv în luna septembrie 2019, la propunerea primarului o hotărâre de constatare a autorităţii deliberative a încetării de drept a mandatului de consilier local precum si vacantarea locului de consilier local. S-a iniţiat astfel proiectul de hotărâre privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier local al domnului Tecsa Nicolae. În data de 25.09.2019 a fost adoptată HCL nr.56/25.09.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier local”, susţin reprezentanţii Primăriei.

Ulterior, Instituţia Prefectului a constatat că hotărârea este legală. Când a aflat că îşi va pierde mandatul, alesul local şi-a refăcut domiciliul pe teritoriul comunei Întregalde, dar acest lucru nu l-a scăpat de pierderea mandatului.

Faptul că şi-a refăcut domiciliul pe raza comunei Întregalde începând cu data de 18.09.2019 nu întrerupe încetarea de drept a mandatului de consilier înainte de termen care a avut loc la data apariţiei evenimentului, respectiv 14.02.2019, dată la care Consiliul Local Întregalde constată încetarea mandatului de consilier”, se mai precizează în acţiunea Primăriei Întregalde. Acesta a apreziat, însă, că hotărârea este nelegală. 

”Corespunde adevărului faptul ca în luna februarie i-a fost eliberată cartea de identitate care atesta că domiciliul său era în comuna Jidvei. Despre acest aspect a omis să informez Consiliul Local Întregalde pentru că nu a cunoscut îndeajuns de bine faptul că trebuia să informeze aceasta autoritate. În perioada februarie-septembrie a participat la şedinţele de Consiliu Local ce au fost convocate potrivit legii. Despre problema schimbării domiciliului a  aflat abia în luna august. Cu aceasta ocazie i s-a transmis de la Primăria Întregalde că schimbarea domiciliului ar atrage pierderea mandatului de consilier local. Faţă de aceasta situaţie a făcut demersurile necesare, care s-au concretizat în faptul că la data de 18.09.2019 a fost eliberată cartea de identitate care atestă faptul că domiciliul său la acel moment era în sat Tecşeşti”, a spus reclamantul în cererea de chemare în judecată, introdusă la Tribunal în octombrie 2019.

În final, instanţa de judecată a respins acţiunea fostului consilier pentru că acesta a uitat să plătească taxa de timbru în valoare de 50 de lei.

Citiţi şi:

 

Preotul cu 35 de copii: i-a luat din stradă şi i-a crescut ca şi cum ar fi fost ai lui: „Mulţi au făcut şcoli şi au ajuns oameni“

 

Cine a inventat cuvântul „alo“, utilizat zilnic de milioane de oameni. Legătura cu strigătul de vânătoare la vulpi

 

FOTO Descoperiri arheologice în timpul restaurării Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia