Transporturi ilegale de lemn identificate în Alba prin ”radarul pădurii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul lunii octombrie, de când a fost implementat programul „Radarul pădurilor” în toate judeţele din ţară, în Alba au fost depistate 11 transporturi ilegale de lemn. Potrivit ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, prezentă marţi în Alba Iulia, judeţul Alba se află pe locul trei în România din punctul de vedere al tăierilor ilegale de pădure.

Prezentă la Alba Iulia, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a spus că judeţul Alba este unul dintre cele opt din ţară pe care le vizitează în această perioadă. Luni seara a fost prezentă la Arieşeni, unde a purtat discuţii cu silvicultorii din zonă, pe tema tăierilor de lemn din pădurile din Munţii Apuseni.Întrebată cum au fost găsite aceste transporturi în localităţile din Alba, ministrul a răspuns că şi cetăţenii au fost cei care au sesizat aceste fapte la 112. Pană a precizat că, din anii 90 încoace, pagubele economice în România din tăierile ilegale de lemn sunt de 5 miliarde de euro. „Radarul pădurii” a intrat în vigoare din 8 octombrie.

Doina Pană a spus că, prin sistemul informatic „Radarul pădurii”, „în Alba au fost depistate 11 transporturi ilegale din 8 octombrie şi până în prezent şi sunteţi locul III pe ţară”. Întrebată de jurnlişti cum au fost descoperite aceste transporturi ilegale, Pană a precizat că „a fost combinat: şi cu 112 şi pur şi simplu prin modul în care funcţionează sistemul”.

Din 8 octombrie, sistemul de monitorizare a transporturilor de lemn, cunoscut ca “Radarul Pădurilor”, ce are ca scop reducerea tăierilor ilegale şi a evaziunii fiscale în domeniu, a devenit obligatoriu. Monitorizarea se va face online, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor. Se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.  Tot din data de 8 octombrie 2014, este funcţional şi pentru “Radarul Pădurilor” sistemul 112. În consecinţă, fiecare cetăţean care doreşte să fie verificat un mijloc de transport lemn, poate apela serviciul comunicând numărul maşinii de transport.

Potrivit Departamentului pentru ape şi păduri, prin folosirea acestei aplicaţii se urmăreşte stoparea tăierilor ilegale de arbori. Se va monitoriza prin GPS circulaţia materialelor lemnoase de la locul de recoltare şi până la valorificare, inclusiv în situaţiile în care sunt exportate în afara spaţiului naţional/comunitar. Acest sistem prevede tot traseul parcurs de lemnul tăiat din pădure şi până în depozit. Software-ul este instalat pe un smartphone înainte ca lemnul să plece din pădure, iar sistemul generează un cod unic, care este trecut pe avizul de însoţire a lemnului. Orice intrare în sistemul de urmărire a circulaţiei lemnului va lăsa urme şi nu va putea fi folosit de două ori acelaşi aviz. Şi poliţiştii pot verifica transportul de lemne fără a mai opri în trafic vehiculele care îl transportă, dacă preiau numărul de la maşină.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură este de părere că „Radarul pădurii” este un sistem „foarte eficient, care merge pe principiul < să nu mai tai ilegal, pentru că nu ai ce face cu lemnul tăiat ilegal>.

Legenda Julietei din Transilvania, mireasa bogată al cărei buchet s-a transformat în ziua nunţii în cruce de piatră

Povestea bombardierului american prăbuşit în 1944 în Munţii Cugirului

FOTO Grotele în care s-au ascuns „haiducii anticomunişti” pe Muntele Mare