Seceta prelungită din Alba a îndulcit şi aromat strugurii. Producţia medie la hectar: 8 tone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul/Strugurii din acest an sunt dulci şi aromaţi, potrivit viticultorilor

Un an cu rod mult, sănătos şi duce. Ne dau vestea viticultorii care se apropie cu culesul viilor de final. Un aliat al ciorhinilor mulţi şi dulci a fost şi seceta prelungită din perioadele de coacere şi maturitate.

Seceta care a pus stăpânire pe judeţul Alba în august şi septembrie şi îşi face simţită prezenţa în continuare, a fost un aliat al  producătorilor de struguri.

Viticultorii spun că dacă ar fi ploat după 15 august, cel mult ar fi crescut boabele în greutate, dar nu ar fi influienţat calitatea.

„Producţia de struguri din acest an, se remarcă printr-un  grad de sănătate şi de maturitate foarte bune. În ciuda secetei prelungite evoluţia a fost foarte bună. Întrucât viile au fost scăldate din plin de soare, gradul de acumulare a zahărului a fost peste 200 de grame/kilogram. Producţia medie pe hectar a fost de 8 tone“, a precizat Ioan Buia, oenolog la compania Jidvei, care deţine o suprafaţă viticolă de 2.000 de hectare.

Coacerea strugurilor, mai devreme cu 3 săptămâni

Şi pe domeniile Boieru de la Ciumbrud, viticultorii se pregătesc de sărbătoare.  Producţia pe hectar a sărit de 9 tone. „Pot să vă spun că seceta prelungită a fost un aliat al strugurilor, dacă mă refer la gradul de sănătate şi maturitate“, susţine Bogdan Moga, manager vânzări Domeniile Boieru, care a avut în acest an o suprafaţă viticolă de 110 hectare.

Temperaturile ridicate au avansat coacerea cu 2-3  săptămâni în podgoriile din Alba, aşa că viticultorii au ajuns cu culesul la final. În unele zone ale judeţului se înregistrează şi fenomenul de stafidire a strugurilor,.

„Deocamdată, nu pot să mă pronunţ dacă stafidirea are legătură numai cu seceta prelungită sau şi cu perioada calendaristică în care ne aflăm. Strugurii sunt acum în perioada de supramaturare, când boabele nu mai cresc, ci scad“, a mai punctat Ioan Buia, oenolog la compania Jidvei. 

„Culesul strugurilor este aproape de finalizare, mai ales la companiile viticole. Din datele pe care le avem acum, producţia este mai mare cu 1-2 tone pe hectar faţă de anul trecut.  În medie, este de 8 tone pe hectar. Se remarcă, în primul rând, prin calitate. Cantitatea de zahăr acumulată este de până la 240 de grame pe kilogramul de struguri, adică foarte bună.“, apreciază Ioan Stanciu, şeful Direcţiei Agricole Alba.

Automat  vorbim şi  despre o producţie mai bună de vin. Fără  zahăr, spun producătorii, ajutaţi de climă.

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Felicitarea regală a anului: Familia Princiară din Monaco strălucește în atmosfera de Crăciun
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Horoscop marți, 9 decembrie. Racii au discuții aprinse în cuplu, iar Peștii vor să fie remarcați la locul de muncă